// arthitectural / Architecture / 24H architecture | Private housing, Nieuw Leyden

24H architecture | Private housing, Nieuw Leyden

Architecture 24H173-013BZ

Within the urban plan of Nieuw Leyden, 24H > architecture design two ecological houses. The building block consists of 18 houses, designed by different architects. There are no regulations of the beauty commission, so the future owners are free to design their house, as long as it fits within the provided building envelope.

The density of the area is high and the width of the street is minimal. To provide its inhabitants with maximal daylight during the day, a so-called ‘canyon’ is introduced. The canyon flows through the house and encloses the stairs. It’s orientated in a way that light falls to the lower floors.

The walls of the canyon are used to divide the house into the necessary spaces. No other walls are placed thus the canyon is present in every room. Where desired, the canyon becomes transparent and filters the daylight. Where needed, it’s closed and allows toilets and bathrooms to be placed behind its walls.

The facade is an echo of the canyon. Where the canyon is projected, Corten steel is used instead of the certified wood that is applied to the rest of the facade.

Location: Nieuw Leyden, The Netherlands
Architect: 24H > architecture
Design Team: Maartje Lammers, Boris Zeisser with Olav Bruin,cAnja Verdonk, Albert-Jan Vermeulen, Yana Vlasova, Floor Kokke, Valentine van Dam
Program: 2 Private Houses
Floor Area: 200 sqm and 180 sqm
Completition Date: 2011
Photographer: Boris Zeisser | 24H

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The house’s overall design reflects the terrain of the site. The building is designed as a low energy green house recessed into the ground. Glass façades on the southern and western sides make the house perfectly sunny. Spaces recessed into the ground get natural light thanks to a system of skylights. The layout is based […]


more