// arthitectural / Architecture / 57STUDIO | Sasso House

57STUDIO | Sasso House

Architecture 57STUDIO | Sasso House

57STUDIO | Sasso HouseThe project consists of the expansion of a 1960’s single unit house, transforming it into a hairdresser shop and residence for the owners, a young entrepreneur couple. The two programs – hairdresser shop and residence – were separated by relocating them according to their relation to the street through regular and compact volumes differentiated by the use of color. The hairdresser shop is a brown parallelepiped with the large front towards the street. The house is developed in a red cube towards the backyard, conserving the old dwelling’s structure on the first level, with the second floor emphasized over the hairdresser shop.

57STUDIO | Sasso House

© Mauricio Fuertes

57STUDIO | Sasso House

© Mauricio Fuertes

57STUDIO | Sasso House

© Mauricio Fuertes

The volumes are covered with fiber reinforced concrete (FRC) panels, in modules that optimize their industrial format. The hairdresser shop’s access is defined within that modulation and its interior space is illuminated through a skylight. Glass was also utilized in the house, incorporated as a new enveloping material. The second level corner windows were designed according to the requirements of each interior space.

57STUDIO | Sasso House

© Mauricio Fuertes

 

57STUDIO | Sasso House

© Mauricio Fuertes

In the bathroom, an elevated window controls the view from the exterior. For the area of the staircase, a window was located between the two levels, to accompany the descent into the first floor. The children’s room has a mid height window, and in the main dormitory a large fixed full height window is incorporated, offering a direct view to Santiago’s Manquehue hill. The intention was to bring out the glass, without frameworks or openings, therefore the ventilation is provided through a hatchway, lost to the exterior through a FRC module.

57STUDIO | Sasso House

© Mauricio Fuertes

57STUDIO | Sasso House

© Mauricio Fuertes

The project is resolved with basic interventions where light, color and details of the envelope are the protagonists.

Location: Vitacura, Santiago, Chile
Architect: 57STUDIO
Contractor: Francisco Sasso
Structural engineering: Roberto Ibaceta
Land area: 350 mt2
Built area: 154 mt2
Materials: Steel, FRC Panels, glass
Completion date: 2008
Photos: Luly Pozo, Mauricio Fuertes

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

TheeAe LTD was commissioned to design + build the Coffee Bean & Tea Leaf in Grand Plaza, Mong Kok, Hong Kong as the second project. We were required to follow one of styles called ‘Lounge’ that CBTL has in their design standard types.       The mall of the shop has extremely low ceiling […]


more