// arthitectural / Architecture / Agraz Arquitectos | HG House

Agraz Arquitectos | HG House

Architecture Agraz Arquitectos | HG House

HG house is designed for a family where masculine presence overwhelms any other. This is the idea from which the house’s program comes from and in addition to the firm’s tradition cars are placed beneath the dwellers by a half level ramp. Garage and service areas are set there, while the house goes up another half level to the main entrance where reception lobby and a small bathroom are located too.

Agraz Arquitectos | HG House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | HG House

© Mito Covarrubias

Next comes one of the most interesting spots in the house: terrace, dinning, living and family room in a single spatial display with no divisions at all. On one side is the kitchen, separated from the previously described unit by a ramp stairway coming from the basement. Therefore, entering the house by the garage reaches the same point than entering by the main door. and ends up in the upper level within the same quality features of the mahogany and glass structure.

Agraz Arquitectos | HG House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | HG House

© Mito Covarrubias

A generously dimensioned studio for the four boys is set in the second floor, providing them independence from all social activity that might take place in the lower level areas. And right next to it, are a couple of bedrooms for two boys each, with their very own bath and dressing rooms, leading to a terrace that was conceived as the meeting area for brothers. Meantime, the privileged orientation of the project is destined to main bedroom, being the heading of the house. This place is divided into a shared bathroom area with separate dressing rooms for each one of the parents that ultimately come together by a light generating patio which enjoys the delight of a tree top.

Agraz Arquitectos | HG House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | HG House

© Mito Covarrubias

Volumetrically the house has a series of structures that seem to dialogue as they create a harmonious game of shadows throughout the day. The project is grounded in an intermediate level that upholds a central plate that carries the great cube covering this volumetry lengthways. As this structure comes out in the second level, it becomes a protected shutter belvedere, making the main bedroom an outside observatory.

Caption:
Fernando Sandoval designed a stainless steel sculpture that, entitled as Tree, welcomes those who come into the house.

Location: Puerta Plata,  Zapopan, Jalisco, Mexico
Architect: Agraz Arquitectos
Project: 2008
Construction: 2009
Project name: HG House
Designers: Agraz Arquitectos SC., Ricardo Agraz
Collaborators: Brenda Barrón, Juan Antonio Jaime, Ian Beckman, Alejandro Saldaña, Sara Tamez
Construction: Salvador Aguirre
Wood Work:  Esteban Gutiérrez
Aluminium: Efrén Rosales
Ilumination: Construlita, Sergio Talancón
Baths: Bathaus, Ramsés Galindo
Marble: Rafael Vargas
Kitchen: Eduardo Julián
Art: Fernando Sandoval , Adrián Guerrero
Industrial Design: Cubo 3, Héctor Navarro
Photography: Mito Covarrubias
Site area: 434m2
Construction area: 546m2

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

It is projected to locate the Tennis club on the 1.5 hectare area, on Istra riverside, in one of the most picturesque districts of Moscow Suburbs. The project presumes, beside five open air courts, the creation of a large sports and recreational infrastructure incorporated in one vast complex. Complex and very elongated building, is formed […]


more