// arthitectural / Architecture / amano design office | Dear Ginza

amano design office | Dear Ginza

Architecture amano design office | Dear Ginza

amano design office | Dear Ginza The client is a developer company. It purchased a long-sought after lot in Ginza, and planned to build a commercial /office building. The building site is on the Ginza 1-chome Gaslight Street, which is one street behind the Ginza Central Street. It is on the back side of the Mizuho Bank and Pola Ginza buildings on the Central Street. The atmosphere is quite different from the gorgeous Central Street, and the site is on an empty street which is often seen behind the street with large-sized buildings.

amano design office | Dear Ginza

© Nacasa & Partners Inc.

Attracting as many people as possible into such a street is our task. The client desired the building to be a gorgeous existence. In addition, the designer desired to provide a “slight feeling of strangeness” to the passersby that would attract them to the building. Considering the views from the inside, simply obtaining openness with glass seems futile, since the outside scenery is hopeless. Therefore, a double skin structure is employed, which consists of glass curtain walls and graphically treated aluminum punched metal.

amano design office | Dear Ginza

© Nacasa & Partners Inc.

amano design office | Dear Ginza

© Nacasa & Partners Inc.

The façade becomes a part of the interior decoration and obviates the need for window treatments such as blinds or curtains. By using a double skin, reduction of the air conditioning load and the glass cleaning burden was also intended. The irregular façade design was determined by computing a design to avoid arbitrary forms and to approximate forms in nature. We thought that a well-made incidental form would likely be a less-disagreeable design. In the neighborhood of mostly modernist architecture with horizontal and vertical or geometric shapes, the building has a proper feeling of strangeness, attracts special attention, and has an appeal as a commercial building.

amano design office | Dear Ginza

© Nacasa & Partners Inc.

amano design office | Dear Ginza

© Nacasa & Partners Inc.

amano design office | Dear Ginza

© Nacasa & Partners Inc.

The abstract flower graphic is used to balance the impression of the façade, i.e., to free it up from becoming too edgy. By computing the design, individual aluminum punched panels are irregular with different angles and shapes, yet all fit into a standard size, resulting in excellent material yield. To avoid being clunky, an extremely lightweight structure is required. Therefore, much caution was taken in its details. The colored LED upper lighting, which is installed inside the double skin, entertains the passersby with different programs depending on the season. Expected tenants included a beauty salon and esthetic salon, and the expectations are materializing.

Location: Ginza-1-chome, Chuo-ku, Tokyo, Japan
Designer: amano design office | Yohihiro Amano
Collaborators: Atorie Oica inc. Oikawa Hiroki, Azzurro Architects inc. Kazutaka Shiga
Project name: Dear Ginza
Completion year: March 2013
Structural engineer: Kazunari Yoshida Structural Design Room
Lighiting designer: ON & OFF inc. Shinji Yamaguchi
Construction firm: Kumagai Gumi Co.,Ltd.
Photographer: Nacasa & Partners Inc.
Main use: Store building and Office building
Lot size: 187.20m2
Building area: 155.55m2
Total floor space: 1300.02m2
Maximum height above rail level: 31.96m
Structure: Steel frame
Number of stairs or stories: Nine stories above groud ande one undergraund story
Main material
Exterior: Aluminum Graphic punching metal , Extruded cement panel
Interior: wll and ceiling–Plaster board + synthetic resin emulsion paint , Flooring materials—Raised floor + tile carped

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The artist was looking for a sanctuary – a place with surrounding beauty to recreate and to be inspired from. This was found in a house on the open fields behind the famous Louisiana Museum of Modern Art in Humlebæk. Placed in rural surroundings, near the water, it was perfect! So the reconstruction of the […]


more