// arthitectural / Concept & Competition / AS.Architecture-Studio | Development of the Blaise Pascal School Complex

AS.Architecture-Studio | Development of the Blaise Pascal School Complex

Concept & Competition AS.Architecture-Studio | Development of the Blaise Pascal School Complex

AS.Architecture-Studio | Development of the Blaise Pascal School ComplexThe project preserves the square shape composed of the buildings of the school complex, while renewing its image and defining a new interior environment. The image we propose is strong and modern: we respect the sober and powerful architectural writing of the urban fronts, and the three extensions fit perfectly in the site’s geometrical coherence. The original entry is maintained, and opened on a green nave, a genuine interior street associated to the inner courtyard, while exterior areas are reorganized around a large avenue planted with trees.

AS.Architecture-Studio | Development of the Blaise Pascal School Complex

AS.Architecture-Studio | Development of the Blaise Pascal School ComplexWe propose an environmental architecture. The buildings are compact, with performing envelopes. The entry nave and atrium of the scientific center atrium are planted with trees and thought like winter gardens: they act as thermal buffer spaces. Besides, the exterior façade insulation allows for an improvement of the energetic performance of the existing buildings. The high basalt walls remain exposed and preserve their strong expression. We use local resources, such as the Bouzentes lava, which wraps the cultural center facades.

AS.Architecture-Studio | Development of the Blaise Pascal School ComplexOur approach is pragmatic and economical: in the first phase, we shall build a larger extension for the premises of the scientific teaching, in order not to have any temporary building during the restructuring process. This reduces the works phase from 5 to 4 years. We aim at being in line with the public image of Blaise Pascal School Complex, a landmark institution in Clermont-Ferrand, and meeting the technical and financial objectives of a large-scale heavy restructuring.

Location: Clermont-Ferrand, France
Architect: AS.Architecture-Studio
Contracting authority: Auvergne Regional Council
Co-architect: Bourbonnais Jacob
Engineering: ITC, Choulet
Quantity surveyor, HQE: Eco Cités
Assignment: base MOP
Surface: 33 135 sqm
Cost: 27,5 M€ before tax
Competition: 2009, winner
Completion: 2015

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Paul Davis + Partners ignites the regeneration of Wapping with its new residential scheme. Paul Davis + Partners’ just completed, largely residential and mixed-use scheme, looks set to act as a catalyst for the regeneration of the historic dockland area of Wapping in east London. 21 Wapping Lane, a high quality development for Ballymore, consists […]


more