// arthitectural / Architecture / ASMM | House 2210

ASMM | House 2210

Architecture ASMM | House 2210

ASMM | House 2210The house in the small village of Polánky nad Dědinou stands on the outskirts of the village. At the very beginning, the architect thought that the appearance of the house would have to respect the rural character of the other houses in the village much more. Nevertheless, during the design work, it turned out that no criteria had been set on building activities in the given area and that, besides modern architectural concept of the house, the prospective house owner felt strongly on its low-energy design. The building plot is located on the outskirts of the village development and the garden overlooks the surrounding fields in the south and west.

ASMM | House 2210

© Alexandr Skalický

ASMM | House 2210

© Alexandr Skalický

This means that the house is not directly confronted with the other houses in the village. The designers therefore made the most of the chances offered by the location of the building plot. The windows of the residential rooms (located on the southern side of the house) look out on the garden. There are almost no windows on the northern side except for a larger glazed area between the outside space and the hall near the main entrance. The concept of the house is based on the principle of alternation of the outside and inside spaces of the house and on a different appearance of the house in respect of its surroundings and of the points of the compass. The outside entrance areas defined by paving are followed by smaller communication spaces in the house connected with larger residential rooms and ways out to the garden or to the roof terrace.

ASMM | House 2210

© Alexandr Skalický

 The main entrance with the glazed wall along with the garage are on the northern side. There is a narrow corridor between the hall and the residential room with an incorporated kitchen. The large windows in the residential room overlooking the neighbouring fields interconnect the house with the garden. At the northern side, the house is provided with a straight-run stairway leading to the first floor with bedrooms. The stairway was intentionally turned backwards against the entrance to the living room so that it would be less prominent in the room and so that it would not draw attention. Behind the narrow stairway corridor, there is a small hall with doors leading to individual rooms on the first floor. The roof terrace overlooking the whole valley is accessible through the bedroom.

Location: Polánky nad Dědinou, Czech Republic
Architects:  ASMM | Alexandr Skalicky
Structural engineer: Jan Kozák / Atelier Kozák
Project year: 2009
Completation: 2012
Phoptographs: Alexandr Skalický

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The Araguaia project is located in the neighborhood of Jacarepagua, west side of the Rio de Janeiro city. Its area of 7579.64 hectares and a population of approximately 160,000 inhabitants is becoming a very relevant to the city. In recent years, traditional residential areas of the neighborhood are incorporating new uses that promote greater urban […]


more