// arthitectural / Architecture / Atelier Nuno Lacerda Lopes | Paramos House

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Paramos House

Architecture Atelier Nuno Lacerda Lopes | Paramos House

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Paramos HouseThis house is located in the parish of Paramos in Espinho, and stands on a long, narrow, irregular-shaped site. The final layout shows the house as a set of volumes. The house consists of two separate blocks, separated by a continuous opening for light in the roof that highlights and defines each one. This opening continues all the way to the design of the exterior elevations, stressing the idea of a cut and defining an interior path of crossing and distribution, in an interplay of opaque and glazed surfaces, accommodating the programme content in an elaborate volumetric composition.

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Paramos House

© Nelson Garrido

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Paramos House

© Nelson Garrido

Key features are the elevator shaft, which is a vertical composition element, and the main entrance, which recedes into the junction of the two façades.  The programme is distributed over two floors and a basement. The ground floor is designed to accommodate the social areas and is extended to the outside by means of large glazed areas. The bedrooms and other private areas are on the upper floor.

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Paramos House

© Nelson Garrido

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Paramos House

© Nelson Garrido

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Paramos House

© Nelson Garrido

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Paramos House

© Nelson Garrido

Large glazed areas and balconies are favoured here. They were designed to provide contact with the outside and to embrace us with a view of the surrounding world. The basement accommodates the technical and support areas. Interior areas are spacious and their clear functionality suggests and encourages the new ways of living, where versatility is the watchword. The whole, finished in painted rendering and glass, acquires a scenic expression, almost like a sculpture, made of clean volumes and lines.

Location: Paramos, Espinho, Portugal
Architect: Atelier Nuno Lacerda Lopes
Project: 2003-2007
Client: anonymous
Architecture coordination: Nuno Lacerda Lopes
Architecture collaboration: Natália Rocha, Ângelo Monteiro
Specialities: Ana Maria Viana, Paula Araújo, Miguel Venâncio
Plot area: 1.988 m2
Total construction area: 783 m2
Model: CNLL
Photography: Nelson Garrido

 

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The building, which is located in the Science Park of the University of the Basque Country, next to the university campus of Leioa, constitutes the main nexus between two worlds. It aims to be a meeting point between academia and industry. The ground floor accommodates the main reception, meeting rooms and multipurpose rooms that provide […]


more