// arthitectural / Architecture / Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

Architecture Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo HouseThought of as a large volume that is cut out and partitioned as a house, different spaces, scales, experiences and moments are proposed. The entrance, markedly created by a tear or opening between the volumes, provokes compression that is intensified by a sculpture that accompanies the entire length of the entrance.

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

© Nelson Garrido

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

© Nelson Garrido

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

© Nelson Garrido

Rigorous proportions were at the heart of the design and the decision of the volume for the house. The programme was distributed according to the functional demands, guaranteeing, through the study of light, natural ventilation and circulation, a sequence of interior spaces that are differentiated and adapted to different uses, moments, experiences and sensations.

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

© Nelson Garrido

 

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

© Nelson Garrido

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

© Nelson Garrido

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

© Nelson Garrido

Moreover, there was a special concern with blurring the boundaries between interior and exterior, so that the living rooms, the kitchen and the gym/spa are extended outwards through large glass windows.

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

© Nelson Garrido

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

© Nelson Garrido

Atelier Nuno Lacerda Lopes | Valongo House

© Nelson Garrido

The interplay of shadows on the façade, resulting from bringing bodies to the front or moving them to the back, provides a greater plastic richness in the design of the side elevations. A vertical wooden structure ensures the necessary shade, giving a rhythm to the entire east façade and safeguarding indoor privacy.

Location: Valongo, Portugal
Architect: Atelier Nuno Lacerda Lopes
Project: 2007 – 2010
Architecture’s coordination: Nuno Lacerda Lopes
Architecture’s colaborations: CNLL | Natália Rocha, Augusto Rachão, Bruno Maia
Specialties: CNLL | Ana Maria Viana, Maria João Venâncio, Paula Araújo
Lot area: 2.406,00 m2
Gross building area: 1.222,00 m2
Model: CNLL
Photography: Nelson Garrido
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The House on the Mountain was conceived as house for one family with three additional housing units. It softly nestles against the slope and it’s size, roof shape and materials are inspired by the traditional „Wälderhaus“. The plot shapes the volume horizontally and vertically. As a result the public entrance can be accessed from the […]


more