// arthitectural / Architecture / Ateliereen Architecten | Viewingtower at Vecht Riverbank

Ateliereen Architecten | Viewingtower at Vecht Riverbank

Architecture Ateliereen Architecten | Viewingtower at Vecht Riverbank

Ateliereen Architecten | Viewingtower at Vecht Riverbank For the municipality of Dalfsen, Ateliereen designed a twenty meters high viewing tower that provides a view over the river Vecht.  Starting point for the design is a straight rectangular steel structure and staircase, which is covered with wooden slats.  From a distance the tower appears to be closed, but from the inside visitors can see the landscape through the wood. On the lower part of the facade there is a bigger distance between the slats than on the upper part.

Ateliereen Architecten | Viewingtower at Vecht Riverbank

© Ateliereen architecten

Ateliereen Architecten | Viewingtower at Vecht Riverbank

© Ateliereen architecten

The footprint is therefore modest and transparent, the tower blends perfectly in the forest. Going up, the view is more and more reduced. The density of the wood provokes the curiosity of the visitor. Peeking towards the landscape between the gaps of the wood!  On the platform at a height of 18 meters there is a wide open view over the Vecht. At the top the tower has sloping sides to direct the sight of the visitor towards the river. The high ‘back’ prevents the disturbance of birds in the adjacent forest.

Location: Dalfsen, The Netherlands
Architect: Ateliereen Architecten
Completed: December 2012
Client: Municipality of Dalfsen
Building contractor: Wonders Metaal B.V, Berlicum
Structural Engineering: Adviesburo Elemans B.V., Oss
Photos: Ateliereen architecten
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Located in the city’s up and coming Southwest neighbourhood this 300 m2 detached house hides a rich spatial complexity behind its tough working class façade. Turning to the neighbourhood’s post-war veteran’s home as its formal point of departure, the architects set out to make a house that simultaneously fits in and stands out from its […]


more