// arthitectural / Architecture / Be Paris | Baumschlager Eberle | Universität Le Havre

Be Paris | Baumschlager Eberle | Universität Le Havre

Architecture Baumschlager Eberle | Universität Le Havre

Baumschlager Eberle | Universität Le HavreCenter for higher education and university researches of Le Havre

The building is made of two twin elements, side by side, centralizing three establishments: the campus of Sciences-Politiques for undergrad education and the two schools SPI (Sciences for engineers) and INSA-Civil engineering. We eventually proposed to group together the three institutions in two different entities unified in one single building. This emblem – public facilities – is first characterized by its large size, its height, and its length. It develops a “critical mass” in accordance with its ambition and investment.

Baumschlager Eberle | Universität Le Havre

© Sebastien Morel

To help with this process, we clearly decided to extend the front line of the building on “Réunion” wharf and “Bain des docks” street in order to create a public place for both buildings, providing an access to the Eure basin and facing the city. The forecourt sheltered by the overhang of the building protects the entrances of the three schools. Therefore, the new education center is aiming at the city and it can also be seen from downtown Le Havre.

Baumschlager Eberle | Universität Le Havre

© Sebastien Morel

Baumschlager Eberle | Universität Le Havre

© Sebastien Morel

To get onto its morphology, the building is composed of a large and rectangular two-storey flat hall, topped by a three-storey porch-like building, in order to create a raised roof and cantilever overhangs. Both linear entrance halls are highlighted by the cut of the first two floors on the forecourt. The glazed façade of these halls is precisely aligned with the “bain des docks” building, at the opposite of the street.

Baumschlager Eberle | Universität Le Havre

© Sebastien Morel

Baumschlager Eberle | Universität Le Havre

© Sebastien Morel

Baumschlager Eberle | Universität Le Havre

© Sebastien Morel

Baumschlager Eberle | Universität Le Havre

© Sebastien Morel

The building is about 80 meters long and 60 meters large. The overhanging cantilever volume gives the building an intriguing feeling of a high degree of proficiency in construction techniques.

Location: Le Havre, France
Architect: be paris | baumschlager eberle ancien atelier Hauvette  | Christian Hauvette
Surface: 8 689 M² Shon
Client: Codah – Communauté De L’agglomération Havraise
Security and fire control: Cete Apave Nord-Ouest
Economist: Bureau Michel Forgue
Structural engineering: Batiserf
Hvac: Alto
Sustainability: Avenue Du Gué Langlois
Acoustic engineering acoustique: Yves Hernot
Photographer: Sebastien Morel
Programme: Schools,  University
Surface: 8 689 M² Shon

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Located on the harbor of Symi Island in Greece, LOS (Lobster, Oyster, Sushi) is a high end bistro bar and art gallery. LOS inhabits a historic building on the island, that was once a sponge factory and home of a merchant, who created the first modern equipment for sponge diving. The design for LOS references […]


more