// arthitectural / Architecture / becker architekten | Hydro-electric powerstation

becker architekten | Hydro-electric powerstation

Architecture becker architekten | Hydro-electric powerstation

becker architekten | Hydro-electric powerstationOn the left banks of the river Iller a new, highly efficient hydro – electric powerstation substituted an older powerstation from the Fifties by now supporting approximately 3000 households with 10,5 million kilowatt – hours of environmentally friendly power per year. Specialised engineering consultants had nearly finished planning the project, until the authorising agency demanded a design, that would fit in a subtly manner into the listed building ensemble of a former spinnery / weavery and the natural space of the Iller.

becker architekten | Hydro-electric powerstation

© Brigida Gonzalez

becker architekten | Hydro-electric powerstation

© Brigida Gonzalez

The starting point of the design considerations was the symbolic representation of the water dynamics, which change from a calm state at the water inlet to the churning and pitching of the water near to the turbines, before subsequently returning to a calm state after the electricity generation. Further associations included the river-washed rock formations in close proximity to the location of the power plant. The concept intended to connect the limit points machine room including turbines / generators and retention bar weir / rack cleaning with a continuous wrapping that dives underneath a historical steel – framework of a former bridge for wires, in order to avoid its total demolition.

becker architekten | Hydro-electric powerstation

© Brigida Gonzalez

The softly shaped wrapping nestles against the technical underground engineering parts and creates thus space for many connotations, among them a smoothed river stone, a frozen wave or a stranded whale and so on. It`s quite interesting that each observer is thinking about an own image for the building.

becker architekten | Hydro-electric powerstation

© Brigida Gonzalez

In close continuance of the underground construction the reinforced concrete wrapping is fitted on selective plate bearings with a revolving gap (2 cm) in order to compensate longitudinal deformation. In crosswise direction ribs stabilise the construction similar to the ribs of a boat, that is turned around. The structure that is like a skeleton generates a fascinating sequence of interior rooms, which are changing between dome dimensions and intimate sizes. All notches, that are technical essentially, were reduced as much as possible in order to reach a homogeneous appearance.

becker architekten | Hydro-electric powerstation

© Brigida Gonzalez

Even a (via truck – mounted crane) complete removable component (lightweight concrete) in case of log jam disappears almost. The three – dimensional curved concrete nape was formed by rough planks in the interior and was protected by an economic spraying with gravel inlets on the exterior surfaces. Thus manifold reflections were generated, creating different appearances according to the changing weather and daylight. During the execution ecological issues like the integration of a fish ladder were considered and also things as for example airborne and structure – borne noise prevention measures. The interior lightning percolates through gaps and run – in and run – out jaws towards the exterior and provides an impressive orchestration for the flaneur.

becker architekten | Hydro-electric powerstation

© Brigida Gonzalez

becker architekten | Hydro-electric powerstation

© Brigida Gonzalez

Despite the huge dimensions a very differentiated formation was created, that on the one hand assimilates the surroundings and on the other hand a self – confident building is now existing, that will get part of a later public `hydro – power experience`. Public frequency is the consequence of a new continuous track for pedestrians and cyclists along the former weavery and provides an greater impulse for the further contribution of the city towards its river.

Location: Keselstraße 14 a, D – 87435 Kempten / Allgaeu, Bavaria, Germany
Architecture: becker architekten
Project name: Hydro-electric powerstation
Client: Allgäuer Überlandwerk AÜW, Kempten
Construction period: november 2007 – june 2010
Area in square meters: unknown
Ground-plan area (gross) : approx. 1 040 m²; effective area : approx. 590 m²
Cubature (wrapping construction): approx. 3865 m³
Project cost: approx. 7,8 Mio. Euro (gross), without powerstation technology
Projekt team: Michael Becker, Bernhard Kast, Franz G. Schroeck
Structural engineer (underground construction): RMD Consult, Munich
Structural engineer (building construction): Konstruktionsgruppe Bauen, Kempten
Consultant building physics: Mueller BBM GmbH, Planegg
Consultant sound protection (underground construction): TIWAG, Innsbruck (Austria)
Consultant sound protection (building construction): Tecum, Kempten
Consultant fire protection: IB Reiner Krebs, Dietmannsried
Consultant lightning protection: Kunisch Blitzschutz, Marktoberdorf
Consultant security and health protection: Harald Kopp, Kempten
Mechanical engineering: VA_Tech Escher Wyss GmbH, Ravensburg
Steel construction for hydraulic engineering: Erhard Muhr mbH, Brandenburg
Awards: 
german concrete award 2011
pbb german trade building award 2010
international liechtenstein award for sustainable construction in the alps (nominated project) 2010 german architecture award 2011 (mention)
Photos:  Brigida Gonzalez  

Digg This

 
 

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The Créteil-Pompadour station is part a wider programme to create a multi-modal transport hub in the Créteil municipality on the south-east outskirts of Paris. This calls for a major reorganization of the site that includes: modifications to road layout to improve connections between public transport modes; rail infrastructure work to boost SNCF’s transport offering; the […]


more