// arthitectural / Concept & Competition / Beckmann-N’Thépé Agency | Marne-la-Vallee Central University Library

Beckmann-N’Thépé Agency | Marne-la-Vallee Central University Library

Concept & Competition Beckmann-N’Thépé Agency | Marne-la-Vallee Central University Library

Beckmann-N’Thépé Agency | Marne-la-Vallee Central University Library“Future heart and social area of the Marne-la-Vallée university campus, the new central library has the significant advantage of being located on an outstanding site: the Ferme de la Haute Maison. Dating from the 17th century, this “historic” site endows the building with a strategic role. Its identity does not just stem from the quality of the constructions: the surrounding moat, which extends into a water garden, and the central courtyard which becomes the main parvis, are two federating components of this site, generating a special emotion.

Beckmann-N’Thépé Agency | Marne-la-Vallee Central University Library

Positioned along the horizontal line of the existing gutters, the two parts of the building are marked and differentiated. The lower part (reception) recreates a frontality with the other part of the preserved Farm. Simple and rectilinear, it drops down towards the moat and becomes the support of the upper part (reading rooms). Suspended telluric volume, as though torn out of its natural element, it extends out on the garden side, pierced by projecting golden glass inclusions and patios which bring natural lighting from underneath.

Beckmann-N’Thépé Agency | Marne-la-Vallee Central University LibraryInside, calm and whiteness prevail. Plants here and there create spatial sequences and provide additional visual comfort to the landscape installed. Special attention is also paid to the environmental quality (HEQ approach), mainly regarding energy management. Private and public spaces are clearly separated and marked out, allowing obvious management of the flows. The large functional entities can therefore be quickly identified by their morphology and their location.”

Location: France
Architects: Beckmann-N’Thépé Agency 
Program: Construction of a library / Landscape and moat / Reading rooms, auditorium, cafeteria, offices, logistics, car park (20 places)
Client: Marne-la-Vallée University (Marne-la-Vallée –77, France)
Client Assistance: AURIS (Boulogne Billancourt – 92, France)
Area: 8670 m² net floor area + outside spaces
Delivery date: July 2011 (site in progress)
Special finishes and materials: 
Facade made from “earth-like” bulk-dyed architectonic concrete. Metallic structure and special glazed facades. Special textile fabric for false ceilings. HEQ standard (ventilation and heating, rainwater recovery), HEQ certification.

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Created by Olivier Chabaud and Jean-François Bellemère for Compagnie, the « Lampe Oiseau » (lamp Bird) whose outer surface is smooth, discusses his approach, details the cut makes visible a cosy nest a bird. The interior consists of branches and seeds can be tinted gold. The light creates reinforces the preciousness of the object, evoking […]


more