// arthitectural / Architecture / BENZ&ZIEGLER | Haus Ameisenberg

BENZ&ZIEGLER | Haus Ameisenberg

Architecture BENZ&ZIEGLER | Haus Ameisenberg

BENZ&ZIEGLER | Haus AmeisenbergThe “Haus Ameisenberg” is located in a small village next to the city of Augsburg in Bavaria, Germany. The unique location of Stätzling, directly on the edge of the old “Lech” river bed, offers great views on the city of Augsburg. Unfortunately not every plot has this view for granted and so there was the challenge on creating this view on a ground that is in rather in the valley and not on the top of the old river banks.

BENZ&ZIEGLER | Haus Ameisenberg

© Thomas Stefan Photography

BENZ&ZIEGLER | Haus Ameisenberg

© Thomas Stefan Photography

The plot itself is a very tiny area on a steep hill facing south. The surrounding buildings are all placed in the flat south end of their plots which leaves the owners with a steep hill in the north of their house with nearly no flat garden in the south. Taking these two constraints (creating a view & generate a flat garden in the south) into consideration b&z started by lifting up the house and placing it directly into the hill. By rotating the living room cantilever by only 5 degrees to the east it was possible to focus the main view from the living space on the opposing apple tree garden instead of on a 3-story residential building from the 60’s. This unconventional design strategy offers valuable benefits so it was easy to convince the clients and the authorities. Underneath the living room is an open carport for two vehicles ;on top there is a beautiful 55m² rooftop terrace with a fantastic view on the city of Augsburg.

BENZ&ZIEGLER | Haus Ameisenberg

© Thomas Stefan Photography

BENZ&ZIEGLER | Haus Ameisenberg

© Thomas Stefan Photography

BENZ&ZIEGLER | Haus Ameisenberg

© Thomas Stefan Photography

The use of recyclable materials and inclusion of energy saving concepts are fully integrated to this work. A wood structure with flax insulation, cellulose, and wood-fiber board was the option selected to obtain a thermal conductivity coefficient of 0.14W/m²K as average value for all the facades. A solar collector unit has been placed on the upper roof and is generating hot water for the family all year around. The big windows placed at the south façade allow the maximum use of natural light, while taking advantage of the currents ascending the hill to ventilate interiors in summer. The total energy consumption of this home is 65% under the values permitted by German Energy Norms (ENEV).

Location: Stätzling (Bavaria), Germany
Architect: BENZ&ZIEGLER 
Client: Family Winkler-Schmied
Site surface: 580 m²
Built-up surface: 225 m²
Usable space: 1st Floor 100 m² + 2nd Floor 75 m² + Terrace 55m m² + Carport 55 m²
Project start: 2005
Project completion: 2006
Construction costs: € 300.000,-
Contractors: Concrete: Bradl Bau,Timber Construction: Arstekton
Photographs: Thomas Stefan Photography

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

TheeAe LTD was commissioned to design + build the Coffee Bean & Tea Leaf in Grand Plaza, Mong Kok, Hong Kong as the second project. We were required to follow one of styles called ‘Lounge’ that CBTL has in their design standard types.       The mall of the shop has extremely low ceiling […]


more