// arthitectural / Architecture / BURO II & ARCHI+I | Sports facilities and recreation ground ‘De Warande’ in Wetteren

BURO II & ARCHI+I | Sports facilities and recreation ground ‘De Warande’ in Wetteren

Architecture BURO II & ARCHI+I | Sports facilities and recreation ground ‘De Warande’ in Wetteren

BURO II & ARCHI+I | Sports facilities and recreation ground ‘De Warande’ in WetterenContext

The De Warande master plan provides a dynamic and cohesive framework for a multiplicity of activities with suffi cient fl exibility to respond to future changes and  developments. The plan focuses above all on experiencing the area as a park. A distinction has been made between two areas: a park with recreational functions along routes, and a strip with a high density of sports and relaxation functions. A large part of De Warande was behind fencing of all shapes and sizes. For much of the year a large part of De
Warande is not accessible to the public. The superfl uous fences have been removed to turn De Warande back into a park.

BURO II & ARCHI+I | Sports facilities and recreation ground ‘De Warande’ in Wetteren

© Filip Dujardin

BURO II & ARCHI+I | Sports facilities and recreation ground ‘De Warande’ in Wetteren

© Filip Dujardin

By fencing only the lawn around the outdoor swimming pool, the park will remain open in summer to other visitors. Outside the outdoor swimming pool season, large gates in the hedge will be open to make the entire area accessible to sports enthusiasts and recreationists. The landmarks will be the impressive villa, the new sports hall, robust groups of trees and exceptional solitary spots set against a wooded background. The relationship between the different activities and the park is extremely important. Lines of sight and recreational routes through the existing landscape and architectural elements will reinforce the cohesion in the park. The trees have been positioned in a way that allows them to support the lines of sight and follow the curves in paths. This will ensure that besides its spatiality the park will also be socially safe.

BURO II & ARCHI+I | Sports facilities and recreation ground ‘De Warande’ in Wetteren

© Filip Dujardin

BURO II & ARCHI+I | Sports facilities and recreation ground ‘De Warande’ in Wetteren

© Filip Dujardin

Architecture
The sports hall has been designed as a covered part of the park, with lines of sight to and views of the different spaces, activities and visitors inside and outside the building. The centrally located catering area is visible from all sides and offers a panorama across the whole park. The building is a complete an attractive sports environment with numerous possibilities and modern facilities. The transparent entrance hall makes the gymnasium visible from the front square. The building acts like a sign for sports and games.

BURO II & ARCHI+I | Sports facilities and recreation ground ‘De Warande’ in Wetteren

© Filip Dujardin

BURO II & ARCHI+I | Sports facilities and recreation ground ‘De Warande’ in Wetteren

© Filip Dujardin

BURO II & ARCHI+I | Sports facilities and recreation ground ‘De Warande’ in Wetteren

© Filip Dujardin

Engineering

Sustainability and energy are integral parts of the master plan. Construction of the new sports hall and phase 1 of the park will lay the foundations for a smart grid. A combined heat and power plant has been installed to meet the heating requirements of the indoor and outdoor swimming pools. The plant will further provide some of the electricity needed for the swimming pool and other functions on the domain. The sports hall has been equipped with an air/water heat pump for fl oor heating and a solar boiler to produce hot water for the sanitary facilities. Toilets are being fl ushed with rainwater to make the most economical use possible of water. The superfl uous rainwater of the buildings and the metalled surfaces around the sports hall will be used to keep the pond water at the right level. The car park has been constructed with drainage bricks enabling rain to infi ltrate the site.

Location: Warandelaan 14B, B-9230 Wetteren, Belgium
Executive architect: BURO II & ARCHI+I
Client: Autonoom Gemeente Bedrij f (AGB)
Team
Designing architect: VenhoevenCS architecture+urbanism
Ton Venhoeven, Bas Römgens, Katharina Hagg, Maarten Bax, Servy Bruls, Ornella Lazzari, Sylvain Wintz
Arch. Geert Blervacq [project director]
Arch. Vincent Baudry [project architect]
Arch. Thomas Dierickx [project architect]
VenhoevenCS architecture+urbanism and BURO II & ARCHI+I en collaboration with Marie-Laure Hoedemakers
(landscape architect), Ingenium (techniques), Ney & Partners (stability), Technum (acoustics) and
STRABAG Belgium (contractor)
Status
Actual execution term: 2009 – 2012
Handover date: September 25th, 2012
Surfaces
Area surface: 7,5 ha
Land use of the building:
Gross floor area: 4.411 m²
Originally estimated budget: € 7.886.784 [excl. VAT]
Contracted budget:€ 6.744.717 [excl. VAT]
Final budget: 7.812.155 [excl. VAT]
Team
Architecture: VenhoevenCS architecture+urbanism, Amsterdam [designing architect]
Structural conception: Ney & Partners nv, Brussels
Structural work: Ingenium nv, Bruges
Acoustics: Technum Acoustics & Dynamics, Mechelen
Safety coordination:
Contractors
Contractor: nv STRABAG Belgium, Antwerp
Closed shell construction: nv STRABAG Belgium, Antwerp
Lifts: CosmoLift
Sanitary/HVAC: Celcio/Stallo
Electrical: P. Mutritech
Steel structure: Hafi bo
Laminated beams: Korlam
Metalling: B. Kerckhof
PJ floor: 4M
Exterior joinery: Awtotaal
Windows: Vandenrij se
Prefab concrete: Betesco
Mobile walls: Adec
Fixed furniture: Carpincasais
Loose furniture: De Moor
Surroundings
Landscape architect: Marie-Laure Hoedemakers
Garden: Wulteputte

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The latest fire sculpture by Cathy Azria of B&D Design is inspired by the kinaesthetic energy of the coiled spring. There is an innate tension in of the each carefully placed spring creating a feeling of energy even in the stillness and as the flames dance and flicker through the steel spirals the sense of […]


more