// arthitectural / Architecture / Camenzind Evolution | Cocoon

Camenzind Evolution | Cocoon

Architecture Camenzind Evolution | Cocoon

Camenzind Evolution | CocoonCocoon is located in Zurich’s Seefeld district on a beautiful hillside, which enjoys excellent lake and mountain views. The location’s distinctive flair stems from the exceptional park-like setting – a green oasis into which Cocoon snugly nestles. Flanked on three sides by mighty, age-old trees the elliptical structure reads as a freestanding sculptural volume that gracefully spirals up from the park. The stainless steel mesh enveloping the building combines visual privacy with restrained elegance, while establishing a strong and unmistakable presence.

Camenzind Evolution | Cocoon
Camenzind Evolution | Cocoon

Camenzind Evolution | CocoonThe bold stand-alone building embodies an innovative conception of interior spatial organization and interaction with the surrounding environment. In doing so, it caters for a wide variety of workplace and occupancy concepts. With its spiral massing, Cocoon may be conceived as a sort of “communication landscape” that creates a unique spatial configuration and working environment in a matchless setting. The stepped, upward-winding sequence of segments also shapes the character of the building interior. All spaces are arranged along a gently rising ramp, which wraps around a central, light-flooded atrium.

Camenzind Evolution | Cocoon

Camenzind Evolution | CocoonThe space planning concept dispenses with the traditional division into horizontal storeys in favour of a seemingly endless sequence of elliptical floor segments. By eliminating the usual barriers to communication, this generates a unique spatial experience and working environment that unlocks a host of intriguing possibilities for interaction and cooperation.

Camenzind Evolution | Cocoon

Camenzind Evolution | Cocoon

Camenzind Evolution | CocoonThe floorspace design is occupancy-neutral and provides for fully flexible partitioning together with the adaptability necessary to meet the shifting needs of future users. Together, the various elements – lift, spiral ramp, segments and stairwell – constitute a clearly structured, versatile circulation system that provides for both the desired interaction and the necessary flexibility to accommodate alternative uses.

Camenzind Evolution | Cocoon

Camenzind Evolution | Cocoon

Camenzind Evolution | Cocoon

Camenzind Evolution | Cocoon

Camenzind Evolution | CocoonInternally, a light-flooded, upwardly widening atrium forms the centrepiece of Cocoon. Around this, the circulation and communication ramp winds its way upwards in gently curving contours, to provide a fluid link between all the internal spaces. Internally, as the ellipses expand with each turn of the spiral, the skylight void opens up in a stunning spectacle. Externally, the building adopts the guise of a dynamic, upward-reaching sculpture. The dramatic atrium, with its wealth of internal visual links, generates a natural ambience conducive to communication and a sense of community.

Camenzind Evolution | Cocoon

Camenzind Evolution | CocoonThe facade assembly consciously adds a note of subtlety and sophistication to the overall composition. The building is wrapped in a fine, almost scaly veil of stainless steel wire mesh. This curtain curls elegantly upwards in soft lines along the expanding spiral, its junction with the roof terrace accentuated by an open facade frame.The shrouded, sculptural stand-alone building, introverted during the daytime as it looks inwards towards the atrium, is recast in the evening hours as a transparent shining beacon. Cocoon uses a Air-source heat pump system for environmentally-friendly heating and cooling.

Camenzind Evolution | Cocoon

Location: Zürich, Switzerland
Architects: Camenzind Evolution
Project Team: Stefan Camenzind, Marco Noch, Susanne Zenker
Client: Swiss Life
Project Area: 1,900 sqm
Budget: US $8,800,000
Project year: 2006-2007
Photographs: Camenzind Evolution

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

This small home located in the middle of the woods was designed for 2 outdoor enthusiasts. This lakefront house is situated on a steep terrain in Gatineau. To reduce construction costs and minimise impact on the ecosystem, it sits on the foundations of an old 24′-0″x36′-0″ chalet. A large partly-covered deck runs along 3 sides […]


more