// arthitectural / Architecture / Claesson Koivisto Rune | Fagerström House

Claesson Koivisto Rune | Fagerström House

Architecture Claesson Koivisto Rune Architects | Fagerström House

The client had split his garden city plot in two and moved the old house to the one. The other had a more embedded position, including a big old oak tree in the middle. The gross building allowance had to be fully exploited in order to create a large enough home for the growing family. The stipulated distance to the property line of course limited the positioning from the sides, while the desire to preserve the old oak tree blocked the middle.

Claesson Koivisto Rune Architects | Fagerström House

© Åke E:son Lindman

Claesson Koivisto Rune Architects | Fagerström House

© Åke E:son Lindman

The curved L-shape stems completely out of the zoning regulations. The actual bend gives the house an interior spatial flow that would have been broken if we’d chosen a sharp corner. The curving of course also makes for an iconic and sculptural exterior – something that the client specifically requested.

Claesson Koivisto Rune Architects | Fagerström House

© Åke E:son Lindman

Claesson Koivisto Rune Architects | Fagerström House

© Åke E:son Lindman

Another distinctive feature is the facade colour. Vertical boards are painted in different Falun red shades. An irregular transition from ocher (wide boards) to dark red (narrow boards) happens from the bedroom end to the living room end. The inspiration for the colour mixture was taken from the Swedish children’s book ‘Where’s the Tall Uncle’s Hat? ‘.

Claesson Koivisto Rune Architects | Fagerström House

© Åke E:son Lindman

The house has two floors in its tall end. That’s where you find bedrooms etcetera. In the second lower end, the upper floor terminates with a balcony facing the interior living room with its high ceilings. The roof has a diagonal, pitch; from one end to the other and also backwards. This skews the house’s gables but also makes for the constant changing of room geometry as one moves through the house. The house’s waistline houses the kitchen and, behind a bookcase, stairs. The kitchen thus is very much open while the stairs up to the more private spaces are more to the side. With its slow climb, the stairs gives a you a feeling of ‘proceeding’ rather than walking between levels.

Claesson Koivisto Rune Architects | Fagerström House

© Åke E:son Lindman

All openings / glazing is carefully placed so that visibility from neighbours is avoided. This also creates a feeling that the house is located in a place far more sparsely populated than the area in reality is. As if it was just the house and the outdoors. Instead of a larger number of conventional windows, the remaining placements are generously glazed. For example, the living room is completely glazed toward a conservatory. As an outside extension of the living room.

Claesson Koivisto Rune Architects | Fagerström House

© Åke E:son Lindman

The entrance floor is made of Carrara marble. The tiles are laid perpendicular to the main facade, even where the room bends (like a fan). An integrated blood-red bookcase and staircase flows into an equally blood-red wood floor upstairs. The bathrooms are tiled (floor, walls and ceiling) with different patterns from Marrakech Design’s collection by Claesson Koivisto Rune.

Claesson Koivisto Rune Architects | Fagerström House

© Åke E:son Lindman

Claesson Koivisto Rune Architects | Fagerström House

© Åke E:son Lindman

We thought of the house as if it designed itself; that it was neither particularly strange or extreme. But everyone else evidently did not agree. When the house was finished or nearly finished three cars drove into the concrete blocks placed on the street right outside to prevent high speed in the area. Three drivers, three different occasions, who could not keep their eyes on the road.

Location: Edsviken, Sollentuna, Sweden
Architect: Claesson Koivisto Rune 
Project group: Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune, Lotti Engstrand
Project name: Fagerström House
Building area: 270 m2
Built: 2012
Client: Fagerström family
Builder: Komponent Byggen AB
Construction: Wood
Photos: Åke E:son Lindman

 

 

 

 

 

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

We designed the “water balloon” site installation for the “Eco & Art Award 2014″exhibition held at the Konica Minolta Plaza Gallery and presented by Konica Minolta as a socio-cultural corporate initiative. “water balloon” is the product of a collaboration with a glass artist and each light bulb is made by hand using glass recycled from […]


more