// arthitectural / Architecture / Correia/Ragazzi arquitectos | Rehabilitation Forrester Building

Correia/Ragazzi arquitectos | Rehabilitation Forrester Building

Architecture Correia/Ragazzi Arquitectos | Rehabilitation Forrester Building

Correia/Ragazzi Arquitectos | Rehabilitation Forrester BuildingA significant challenge: to rehabilitate a 19th century building at Porto’s historic centre, on a symbolic area such as the Infante Square, opposite to the Mercado Ferreira Borges and Bolsa Palace. The Infante D. Henrique street, at the number 75, now rehabilitated into the Forrester Building, was where most probably the Baron James Forrester has lived, a prominent figure of Port Wine.

Correia/Ragazzi Arquitectos | Rehabilitation Forrester Building

Correia/Ragazzi Arquitectos | Rehabilitation Forrester Building

Correia/Ragazzi Arquitectos | Rehabilitation Forrester BuildingThe program’s focus was to transform the upper floors of the building and adapt them in order to receive an office floor and seven apartments, two with a duplex typology. The office floor will make the transition between the dining establishment in the same space of the old Restaurante Comercial, on the ground floor of the building, and the floors for housing; the normal function of the restaurant won’t reduce the comfort in the apartments.

Correia/Ragazzi Arquitectos | Rehabilitation Forrester Building

Correia/Ragazzi Arquitectos | Rehabilitation Forrester Building

Correia/Ragazzi Arquitectos | Rehabilitation Forrester Building

Correia/Ragazzi Arquitectos | Rehabilitation Forrester Building

Correia/Ragazzi Arquitectos | Rehabilitation Forrester BuildingThe intervention is also conditioned by a previous, already performed, configuration; the vertical distribution, stair and lift, and also the new metal structure. From these constraints, coupled with the specificity of the building, we have tried to balance both the uniqueness of the spatial characteristics of the 19th century construction and the introduction of modern elements, associated with contemporary living. At the façade, the determinant change has been the alteration of colours; it had a fundamental role the attention given to the tiles at the ground floor which make a sort of frame to the existing finish in elegant iron.

Location: Portugal
Architect: Correia/Ragazzi arquitectos

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

As part of the ongoing Wembley Stadium master plan, aLL Design were approached by Quintain to develop ideas for the façade to this multi-storey car park which had been designed by Leslie Jones Architects. The car park provides 732 spaces to serve Wembley Stadium as well as the recently completed London Designer Outlet shopping mall. […]


more