// arthitectural / Architecture / dEMM Arquitectura | CHV

dEMM Arquitectura | CHV

Architecture dEMM Arquitectura | CHV

dEMM Arquitectura | CHVThe client intended to create a veterinary hospital within the empty space of an industrial warehouse. As it was a rented space and the owners didn’t want to modify the existing site, a light construction system, easy to build and to remove was required. On the other hand, the legal issues concerning a veterinary hospital demanded total isolation from the existing building, washable and fire-proof surfaces, independent ventilation, and direct access to the street.

dEMM Arquitectura | CHV

© Pedro Lobo

dEMM Arquitectura | CHV

© Pedro Lobo

Therefore, our thought was to create a box inside the box, emphasizing the warehouse’s wide interior space, controlled natural lighting and surprising thermic inertia. Besides, the glass and iron ceiling structure gets its own architectural expression, cleansed and participative on the interior space quality.

dEMM Arquitectura | CHV

© Pedro Lobo

dEMM Arquitectura | CHV

© Pedro Lobo

dEMM Arquitectura | CHV

© Pedro Lobo

The box is made of steel and painted wood, with punctual skylights. There is a patio that decompresses the interior spaces, giving them more light as it triggers new interior/exterior relationship. The box is entirely black, contrasting with its white interior and the warehouse’s original painted walls, integrating a global design concept, that results on a clear approach to hospital environment, integrating comfort and safety.

Architects: dEMM Arquitectura
Location: Porto, Portugal
Design Team: Paulo Fernandes Silva, Isabela Almeida Neves, Tiago Lopes
Contractor: J Camilo Project
Year: 2012
Photographs: Pedro Lobo
 

Digg This

 
 
 
 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The house is composed by 6 squares grouped in pairs. Within this compositional rule, two subtractions were made at opposite sides to form two venues: the garage in the front and the social area behind. The different relationships that they establish with their neighbors (other squares) were determinate by the unevenness of the floor, transparency […]


more