// arthitectural / Concept & Competition / Dizarh Architectural Studio | Varna Law Courts Building

Dizarh Architectural Studio | Varna Law Courts Building

Concept & Competition Dizarh Architectural Studio | Varna Law Courts Building

Dizarh Architectural Studio | Varna Law Courts BuildingLaw Courts building is located in the central part of Varna. Bulgarian Ministry of Justice has selected the plot , which is located in an area with well-developed public services. The building has been designed following the guidelines for a detailed functional assignment prepared by the Ministry of Justice. The urban parameters of the particular building site have been followed too. The Law Courts building has three underground floors and eleven above ground floors. Underground car parks and large premises for the archive are situated on the subterranean storeys. The ground floor concentrates the main stream of citizens and magistrates. The second, third and fourth floors are designed for the busiest courts. The courts and prosecution offices are situated on the next six floors with an access only for the staff.

Dizarh Architectural Studio | Varna Law Courts Building

Dizarh Architectural Studio | Varna Law Courts Building

Dizarh Architectural Studio | Varna Law Courts BuildingThe building is high. It has a clean silhouette without any details and suitable for distance perception. The position of the building towards the street network allows its acceptance from an angle, which further emphasizes its plastic image. In the treatment of the facades, a particular symbol has been sought in association with the strict impartiality and fairness of the judicial process.

Dizarh Architectural Studio | Varna Law Courts Building

Dizarh Architectural Studio | Varna Law Courts BuildingThe Law Courts building is designed to welcome a large number of daily visitors, employees and officials. This determines the elaborate interweaving of public and service areas on account of the specific function of the building. It applies namely to the main entrance galleries. They carry the spirit of the exterior.

Dizarh Architectural Studio | Varna Law Courts BuildingThe same austerity and eternity is united with the warm accents of a friendly and well-functioning internal space. The two front entrances that provide basic public access lead to the atriums. These zones are the basis of the functional and volumetric separation of the building. They cross the building at two points and provide direct natural light for the offices and courtrooms located around. The upper lighting passes over the common areas and flocks to both central entrances.

Location: Varna, Bulgaria
Architect: Dizarh Architectural Studio

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The Center for Technology and Design – abbreviated ‘tede-Z’– is a project for an educational institution that combines continuing education for technical professions with university-level design and engineering programs of study. Aside from creating a contemporary working atmosphere, the focus here above all is on a high degree of interdisciplinarity. Accordingly, the architectural concept is […]


more