// arthitectural / Architecture / Dominique Coulon et associés | House for disabled

Dominique Coulon et associés | House for disabled

Architecture Dominique Coulon et associés | House for disabled

Dominique Coulon et associés | House for disabledLocated at the approach to the town of Mattaincourt, the new medico-social establishment (Maison d’Accueil Spécialisé – MAS) blends into the landscape, merging with the topography of the surrounding area. It preserves the landscape. Its roof, onto which the local meadowland extends, contributes to the building?s integration. From the road, the disposition of the building hints at the hollows of the large inner garden and the collective terrace that opens onto the landscape.

Dominique Coulon et associés | House for disabled

© Eugeni Pons

Dominique Coulon et associés | House for disabled

© Eugeni Pons

Dominique Coulon et associés | House for disabled

© Eugeni Pons

Dominique Coulon et associés | House for disabled

© Eugeni Pons

The rooms are organized in the periphery of the building and around the inner gardens. Each room has double exposure openings, in on side the patios, in the other side the landscape; the natural light and natural ventilation during the summer are assured. The rooms are only connected to the corridors by their door.

Dominique Coulon et associés | House for disabled

© Eugeni Pons

Dominique Coulon et associés | House for disabled

© Eugeni Pons

All its other openings connect with nature. Each room detaches itself from the institution to form a personal space – the home of its inhabitant.

Location: Mattaincourt, France
Architect: Dominique Coulon et associés
Type of project:  House for deficient persons (40 beds)
Client: Ravenel Hospital in Mirecourt (88)
Team: 
Dominique Coulon& Associés, Architectes
Dominique COULON, Architecte
Steve Letho Duclos, Project Director
Benjamin Rocchi, Sarah Brebbia, Olivier Nicollas, Project Architects
BATISERF, Structural Engineer:
Philippe CLEMENT, Agence Fabrice Micallef, (architect on the construction site)
G. Jost, Mechanical Engineer
E3 Economie, Cost calculation
Program: 40 beds, administration, restaurant
Surface area: 2300 m2 SHON
Cost:  4 700 000 euros H.T
Calendar:
Competition: september 2004
Studies: june 2007 to january 2008
Construction: june 2008 to february 2010
Photos: Eugeni Pons

Digg This

 
 
 
 

 

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Since 1912, the High Level Bridge has been a presence in daily Edmonton life, linking the city’s north and south sides. The 777-meter long bridge, however, had never been lit, which meant every night, the iconic structure vanished from the skyline. To give it the pride of place it deserved among the night sky, the […]


more