// arthitectural / Architecture / DUST | Tucson Mountain Retreat

DUST | Tucson Mountain Retreat

Architecture DUST | Tucson Mountain Retreat

DUST | Tucson Mountain RetreatThe Tucson Mountain Retreat is located within the Sonoran Desert; an extremely lush, exposed, arid expanse of land that emits a sense of stillness and permanency, and holds mysteries of magical proportions. The home is carefully sited in response to the adjacent arroyos, rock out-croppings, ancient cacti, animal migration paths, air movement, sun exposure and views. Great effort was invested to minimize the physical impact of the home in such a fragile environment, while at the same time attempting to create a place that would serve as a backdrop to life and strengthen the sacred connections to the awe-inspiring mystical landscape.

DUST | Tucson Mountain Retreat

© Jeff Goldberg/ESTO

DUST | Tucson Mountain Retreat

© Jeff Goldberg/ESTO

Intentionally isolating the parking over 400 feet from the house, one must traverse and engage the desert by walking along a narrow footpath toward the house, passing through a dense clustered area of cacti and Palo Verde that obscure direct views of the home Upon each progressive footstep, the house slowly reveals itself, rising out of the ground. The entry sequence, a series of playfully engaging concrete steps, dissolves into the desert. As one ascends, each step offers an alternative decision and a new adventure. Through this process, movement slows and senses are stimulated, leaving the rush of city life behind.

DUST | Tucson Mountain Retreat

© Jeff Goldberg/ESTO

DUST | Tucson Mountain Retreat

© Jeff Goldberg/ESTO

The home is primarily made of Rammed Earth, a material that uses widely available soil, provides desirable thermal mass and has virtually no adverse environmental side effects. Historically vernacular to arid regions, it fits well within the Sonoran Desert, while at the same time it embodies inherent poetic qualities that engage the visual, tactile and auditory senses of all who experience it. The program of the home is divided into three distinct and isolated zones; living, sleeping, and music recording/home entertainment. Each zone must be accessed by leaving the occupied zone, stepping outside, and entering a different space. This separation resolves the clients’ desired acoustic separation while at the same time, offers a unique opportunity to continuously experience the raw desert landscape.

DUST | Tucson Mountain Retreat

© Jeff Goldberg/ESTO

Rooted in the desert, where water is always scarce, the design incorporates a generous 30,000 gallon rainwater harvesting system with an advanced filtration system that makes our most precious resource available for all household uses.

DUST | Tucson Mountain Retreat

© Jeff Goldberg/ESTO

DUST | Tucson Mountain Retreat

© Jeff Goldberg/ESTO

Solar heat gain is reduced by orienting the house in a linear fashion along an east–west axis, and by minimizing door and window openings in the narrow east and west facades. The main living and the sleeping spaces extend into patios and open toward the south under deep overhangs that allow unadulterated views and access to the Sonoran Desert.

DUST | Tucson Mountain Retreat

© Jeff Goldberg/ESTO

DUST | Tucson Mountain Retreat

© Jeff Goldberg/ESTO

The overhangs provide shelter from the summer sun while allowing winter sunlight to enter and passively heat the floors and walls. They also scoop prevailing southerly breezes and enhance cross ventilation, which can be flexibly controlled by adjusting the floor-to-ceiling sliding glass doors. When the large glass doors are fully opened, the house is transformed, evoking a boundless ramada-like spirit where the desert and home become one.

Location: Tucson, Arizona, USA
Architect: DUST | Cade Hayes, Jesus Robles
Completion date: June 2012
Project name: Tucson Mountain Retreat
Project team: Cade Hayes, Jesus Robles, Dale Rush
General Contractor DUST: Cade Hayes, Jesus Robles
Crew: Caleb Coy, Dale Rush, Jason Gallo, Agustin Valdez Sr., Agustin Valdez JR, Cesar Valdez, Tomas Valdez, Casey Perry
Interior design: DUST
Interiors team: Cade Hayes, Jesus Robles, Natalia Zieman, Kevin Osborn
Custom: Furnishings DUST
Chairs: Cade Hayes
Dining table: Jesus Robles Collaboration w/ Peter Baer of Baer Joinery
Coffee tables: Peter Baer/Seva Vasiliev of Baer Joinery.
Lamp in Bedroom: Urs Peter Flueckiger
Art: Mayme Kratz | Lisa Sette Gallery
Art: Jim Waid
Lighting: Claudia Kappl
Structural engineer: Harris Engineering Services Mike Harris
Plumbing/Mechanical: Engineer Otterbein Engineering, Roy Otterbein
Electrical Engineer: Matthews Consulting & Design Jeff Matthews
Acoustics/Home Automation Crestron: Topperfo, RPG Acoustic Mtrls
ASL Home Entertainment Group: Chad Bassett
Rammed Earth Pure Build: Jeff Scheffman
Concrete: Carson Concrete | John Carson, Sam Carson
Electric: Tanque Verde Electric
Plumbing: Etchart’s Lakeside Plumbing, Inc
Fixtures: Vola, Grohe, Hans Grohe, Kaldewei
Heating and Cooling:  Riteway Heating and Cooling | Tim Bagnall
Anne Sacks: White Onyx, Honey Onyx, Mother of Pearl
Install: Just a Little Tile Inc, Kenny Mackinnon
Stone Countertops: Soap Stone, White Onyx
Install: Conway Tile
Fixtures and Appliances: Sub Zero, Thermador, Ferguson Enterprises
Cabinets: Ben Schmitt
Structural Steel: Parsons Steel, Tom Glenn
Main Entry Door: DUST, Hardware by Refractory Studio, Kent Willert, Fabrication by Parsons Steel Builders, Tom Glenn
Aluminum Box Skylight: DUST, Fabrication by Abbott Metal Fab
Door Hardware: Valli & Valli
Custom Door Hardware: DUST
Spiral Stair: PI.KL studio w DUST
Stair Fabrication: Parsons Steel Builders
Interior wood paneling: Shou Sugi Ban
Exterior wood paneling: Shou Sugi Ban
Water Collection: 30,000 gallon water collection system
Photography: Jeff Goldberg/ESTO

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The internationally active architectural firm be baumschlager eberle, the client Hines and the investor Ivanhoé Cambridge are pleased to receive the pre-certification „LEED Platinum“ for the recently opened office building “Ardeko” in Boulogne-Billancourt (F). Tested according to the standards of the U.S. Green Building Council, Ardeko gained the highest rating level. Location, concept, water consumption, […]


more