// arthitectural / Architecture / Elías Rizo Arquitectos | Casa TOC

Elías Rizo Arquitectos | Casa TOC

Architecture Elías Rizo Arquitectos | Casa TOC

Elías Rizo Arquitectos  | Casa TOCThis unique vacation house is located near Tapalpa in a secluded forested area. The house adapts to its surrounding through two volumes that define the usage areas. The first volume is where all daytime activities happen: the entrance, dining room, kitchen, living room, and terrace.

Elías Rizo Arquitectos  | Casa TOC

© Marco García

Elías Rizo Arquitectos  | Casa TOC

© Marco García

Elías Rizo Arquitectos  | Casa TOC

© Marco García

This volume is elevated, generating a dialog with the surrounding forest. The second volume contains the private areas. The bedrooms are connected by a hallway with a horizontal window that frames the forest outside. The area that connects both volumes is articulated through an entrance hall built with walls of flagstone and wood. These regional materials generate a feeling of absolute respect for the surrounding environment.

Elías Rizo Arquitectos  | Casa TOC

© Marco García

Elías Rizo Arquitectos  | Casa TOC

© Marco García

©  Mito Covarrubias

© Mito Covarrubias

The goal of this project was to redefine the concept of the typical country house so common in this region. This request by the client, a young family in search of a holiday retreat outside the city, was fundamental for the outcome of this work.

Location: Tapalpa, Jalisco, México
Architect: Elías Rizo Arquitectos | Elías Rizo Suárez, Alejandro Rizo Suárez
Project name: Casa TOC
Colaborators: Pablo Alexanderson, Rossana Valdivia, Jorge Verdín, Carlos Miramontes, Alma Osnaya, Jenny Camarena, Roberto Contreras, Jenny Mora, Paola Hernández, Gabriela Chávez, Rigo González
Constructor: Elías Rizo Suárez
Photos: Marcos García, Mito Covarrubias

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The design concept for Start Weizman worldwide is a playful dialogue of geometries; creating a rhythm of folds and recesses that have been shaped further by functional and ergonomic considerations. The store’s central display units have been designed to showcase the Stuart Weitman collection and also provide seating. The juxtaposition of these distinct elements of […]


more