// arthitectural / Urban Design / Enota | Podčetrtek Traffic Circle

Enota | Podčetrtek Traffic Circle

Urban Design ENOTA | Podčetrtek Traffic Circle

ENOTA | Podčetrtek Traffic CircleThe Podčetrtek Traffic Circle is built on a regional road located between the municipal sports hall with open-air sports grounds on one side and a spa centre with numerous swimming pools and hotels on the other side. It is primarily intended to slow down the traffic in this consequently very busy area as the main accesses to both complexes also connect to the traffic circle.

ENOTA | Podčetrtek Traffic Circle

© Miran Kambič

ENOTA | Podčetrtek Traffic Circle

© Miran Kambič

The design of the roundabout’s central island thus references the appearance of both facilities and marks the entrance points to the destinations of the visitors to either of the programme centers.

ENOTA | Podčetrtek Traffic Circle

© Miran Kambič

The large, dark concrete blocks allude to the design the monolithic volume of the sports hall. The play of light on the irregular arrangement of the elements forms a composition of surfaces, which corresponds to the expression of the hall’s folded volume. The layout of the inner part of the roundabout as a whole suggests a tectonic shift somewhere beneath the Earth’s surface having caused the road surface to bloat and belched out the massive blocks. In combination with the water, which sporadically rises to the surface between the clefts, it is somewhat reminiscent of geyser-strewn basalt strata, its appearance thus also evoking the spa complex.

Location: Podčetrtek, Slovenia
Architect: Enota
Project name: Podčetrtek Traffic Circle
Type: commission
Year: 2012
Status completed: 2012
Size: 380 m2
Budget: 33.000 EUR
Client: Terme Olimia
Project team: Dean Lah, Milan Tomac, Alja Černe, Tjaž Bauer
Photo: Miran Kambič

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The Eliza Apartments by Tony Owen Partners has just been completed in Sydney. It was designed to be Sydney’s most prestigious and progressive address. We sought a building to fit within the historic context of the area yet was an unmistakeably contemporary and challenging design, combining classic 20th century style with parametric design tools to create a […]


more