// arthitectural / Architecture / equipo olivares arquitectos | Casa J&E

equipo olivares arquitectos | Casa J&E

Architecture equipo olivares arquitectos | Casa J&E

equipo olivares arquitectos | Casa J&EThe steep slope marks a project in which solar orientation and synthetic effort to multiple references finished defining the proposal. The original landscape, a crag of basaltic rock town of cacti, served as a starting point from which we made decisions as such:

equipo olivares arquitectos | Casa J&E

© José Oller

equipo olivares arquitectos | Casa J&E

© José Oller

We tried to establish a ritual path through the courtyard access host, surrounded by common uses (swimming pool, solarium, kitchen and living abroad). Thus, accessed under the pool, whose north wall is a glass which filters sunlight, and the inside access path provides diverse viewpoints while saves the strong difference in height. The house is embedded in its plot and tries to build its own boundaries, so the street’s facade and the boundary walls fold and texture, giving the home a landscape inspired by the basalt section.

equipo olivares arquitectos | Casa J&E

© José Oller

equipo olivares arquitectos | Casa J&E

© José Oller

Housing and distributed applications per plant is expected to receive the sun, which rises off the kitchen, overlooking the sea and rising.

equipo olivares arquitectos | Casa J&E

© José Oller

equipo olivares arquitectos | Casa J&E

© José Oller

equipo olivares arquitectos | Casa J&E

© José Oller

Volumes, moreover, intent to be simple with slight manipulations (renouncing to occupy massively the plot in exchange for free spaces oriented at noon, so that housing is tight inside and generous in its interior-exterior relationship) and the few materials chosen, try to contribute to the original synthesis.

Location: C/DR. JAIME CHAVES Nº 26, Santa Cruz de Tenerife, Spain
Architect: equipo olivares arquitectos | Javier Pérez-Alcalde Schwartz Fernando Aguarta García
Master Builder: José Floreal Martínez
Project name:  Family Housing J&E
Year of Completion: 2011
Built Area: 470,25 m²

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

An industrial building in the premises of an old early twentieth-century textile factory in Terrassa, a leading city in Catalonia’s textile industry, has been refurbished and equipped as an office. Prior to the intervention, the whole building had false ceilings, plaster-covered walls, et cetera, and we suspected that they concealed the magnificent architecture that characterised […]


more