// arthitectural / Concept & Competition / Erik Giudice Architects | H+

Erik Giudice Architects | H+

Concept & Competition ErikGiudiceArchitects | H+

Winner of WAN Award Urban Regeneration 2012

Jury:

Alan Thompson, Head of Design Review at the Design Council
Biljana Savic, Urban Programme Manager for The Prince’s Foundation for Building Community
Richard Brown, Director, Keith Williams Architects

Comments from the Jury :

For Bijana Savic, Urban Programme Manager for The Prince’s Foundation for Building Community, it was Erik Giudice Architects who stood out from the crowd with their ‘very innovative solution to urban regeneration’. The practice’s in H+ Project was praised for its ‘social atmosphere’ and ability to ‘encourage residents’ integration’ by Richard Brown. (….. ). As Savic explains of the winning proposal: “It makes an effort to reconnect with the city with a central spine around a canal theme, creating a number of public spaces that are servicing the scheme but also connecting with the key movement around the site.” (Text from WAN).

ErikGiudiceArchitects | H+

© EGA

Project description:

The H+ project is one of Sweden’s must ambitious planning and urban renewal projects. The ongoing process aims to radically transform the southern parts of Helsingborg connecting them to the sea through the “Blue-green connection”, a landscaped water feature. The central core of the H+ project is located around the Bredgatan area, a former industrial sector which is already evolving with the presence of the Helsingborg Campus, and several dynamic companies.

ErikGiudiceArchitects | H+

© EGA

ErikGiudiceArchitects | H+

© EGA

This area is strategically located between the old city and the harbor, and will be one of the first areas to undergo transformation, it will serve as a “test-bed” for H + at large, but will also be given its own identity in the H + urban mosaic. The area is already hosting the Helsingborg university Campus, and several dynamic companies, but lacks of housing, public services and has a poor public spaces. The aim is to transform the area into a mixed urban fabric, keeping the spirit of entrepreneurship and enhancing the collaboration between university and companies.

ErikGiudiceArchitects | H+

© EGA

The varying width and depth of the central promenade gives ever new perspectives. Variation in scale and building typologies, mixing old and new, creates a dynamic urban fabric with a combination of intimate and more spectacular public spaces. Along the canal ground floors are used for education, café, restaurants, and office. Ground floor of existing buildings are glazed to create new relationships. The new city blocks opens up onto canal room which helps to give depth and richness of the event. Urban catalysts in the form of multi-functional buildings are placed in strategic points which activates the Canal space further.

ErikGiudiceArchitects | H+

© EGA

Skyline, sun and exploitation

Bredgatan area’s new skyline becomes a dynamic addition to Helsingborg. Each block structure and volume has been intensively and progressively refined to achieve optimum sun conditions in combination with optimal exploitation. Location of higher buildings in strategic position have been carefully studied in order to establish good sun conditions in the neighborhoods and in the public sphere, not least along the canal.

Canal room

The “Canal rooms “ varying width and depth ever new perspectives. The buildings scale is varied to create a dynamic a combination of intimate and more spectacular, grand public spaces. Along the canal ground floors are used for education, café, restaurants, and office operations. Catalysts in the form of multi-functional buildings are placed in strategic points which activates the channel space further. Floor plans of existing buildings opens up and glazed to create new relationships. Quarter opens onto canal room which helps to give depth and richness of the event.

ErikGiudiceArchitects | H+

© EGA

Neighborhood Design

The blocks are closed to the west in order to protect against wind, noise and risk from dangerous goods, the courtyards open up towards channel to give views and contact with water. Offices are located towards infrastructural axis, whereas higher residential are oriented towards the central canal and green axis.

Acoustics and risk

Along Sjögatan a protective barrier in the form of earth-filled containers separates the local street space from the dangerous traffic. The containers form a protective buffer against risks and against noise while acting as a big “pots” in which trees are planted. Using containers in the public space creates a connection between the Bredgate area and existing container port. This flexible solution can be easily moved on the day the situation develops, for example. when dangerous goods transport ceases.

Green architecture

In order to improve the global green area factor green roofs and facades are used intensely, in combination with greenhouses, allotments ; altogether creating a dynamic roof landscape that contributes to local air quality and microclimate.

Knowledge axis

The blue-green connection is reinforced with a longitudinal knowledge axis. By placing schools and kindergartens along the central canal we create a knowledge-axis linking with the university. Other forms of training, adult education, business courses are proposed to be located primarily along the canal route, this provides a logical and identity to the area, while all forms of education are in physical continuity. Correlation between knowledge and training in all phases of life creates a physical place. Learning and discovery also characterizes the public rooms in the area. Opening up university facade on the ground floor also helps to visualize this identity and create interest in education. Urban knowledge catalyst are placed along the axis, buildings that host seminars, informal exchange of knowledge, attracting information seekers.

ErikGiudiceArchitects | H+

© EGA

Sun and light

The buildings are oriented and structured to obtain a balance between high development and optimal exposure to sun. The graphs show sun exposure during a day. It shows that most of the apartments in the area have access to direct sunlight even during low sun in winter. Shadow study has been the basis for the structure and functions of the area but also for how the canal space is programmed for both green and social values. This in order to take advantage of sun and shade to create added value. The aim of the concept is to enable a high comfort as possible in the outdoor environment in all weather conditions with 100% passive means. In the winter create protection from wind and exposure and use the sun’s rays. By creating shielded room between commercial buildings and entrances increase the perceived comfort significantly just by using passive solar energy and which also reduces wind impact. By actively working with green spaces and places creates both good sun conditions for ground floors, and cool during the increasingly hot summer months. The building’s shape and material minimized the larger UHI (urban heat island effect).

Energy efficiency

The ambition of the energy concept is to achieve optimal conditions for the residential environment with minimal energy consumption. The aim is structured in three stages: meeting the need as far as possible with passive agents; meet remaining needs with high performance energy systems that are integrated into buildings, and provide this need with energy from renewable sources.

Location: Helsingborg, Sweden 
Design Team:
Urbanism and Architecture: Erik Giudice Architects
Partners in Charge: Erik Giudice and Federico Mannella
Team: Lars Almgren and Francesca Venezia
Client: H+ Helsingborg City
Landscape and Planning: ATKINS Sweden
Artist: Charlotte von Poehl
Urban economy: Deloitte
Sustainability: Transsolar
Ecology: Naturföretaget
Size and program :
Site: 15 ha
Housing: 160 000 m2
Offices: 60 000 m2
Education: 20 000 m2
Shopping area: 16 000 m2
Photos: EGA

Digg This

 

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The shop design for by | n, an original brand with all nendo-designed products located in the Seibu Sogo department stores in Tokyo’s Ikebukuro and Shibuya, and in the Yokohama Sogo department store. BACKYARD refers both to a shop’s storage space or loading dock and a tiny paradise for children, an outdoor space for free […]


more