// arthitectural / Architecture / Estudio BaBO | CLF Houses

Estudio BaBO | CLF Houses

Architecture Estudio BaBO | CLF Houses

Estudio BaBO | CLF HousesThe project is located on a plot along a low density residential street in the neighborhood of “El Once”, approximately 400 meters off the principal boulevard of Villa La Angostura. In spite of its apparent centric location, there is a predominance of small isolated and unaligned single family houses, empty “urban” plots and large private properties. In addition to these characteristics you will find the compacted rubble of the street, the absence of sidewalks, urban furniture and light points and the great profusion of trees give the area an unstructured and open character.

Estudio BaBO | CLF Houses

© Estudio BaBO

Estudio BaBO | CLF Houses

© Estudio BaBO

A recent change in the regulations was made to modify this situation. The goal is to achieve a higher density in the area, without intention of creating an urban street section, by encouraging the construction of new row houses. This change comes with a very strict set of rules regarding the choice of materials, the use of colors in the facade and the angles of the roof. The assignment was to design and build three units of row houses, each one of two floors. The program consists of a living room, dining room, kitchen, toilet, and laundry room on the ground floor and two bedrooms and a complete bathroom on the upper floor.

Estudio BaBO | CLF Houses

© Estudio BaBO

Estudio BaBO | CLF Houses

© Estudio BaBO

A patio is incorporated in each of the units to enrich the visual connections and to open up the ground floor. It also allows a solution for the heights in the project to satisfy both the program and the regulations. The decision is also taken to step the units linearly freeing one of the sides of the patio. These operations guarantee a greater and more homogeneous natural lighting of the units and allow the visual impact of the project and its immediate environment to be minimized. Indirectly a greater privacy in the garden expansions is achieved, and the visuals from the living rooms are controlled. Volumetrically the project is articulated to be understood as one unit. The inclined planes of the roofs link the units together and the walls are understood as a result.

Estudio BaBO | CLF Houses

© Estudio BaBO

One of the challenges presented was to build the whole project entirely of wood, including the structure and all enclosures and finishes. Despite the profusion of wood as a material in the south of Argentina, the lack of specialized knowledge and of a specialized industry narrow its uses to isolated structural elements and interior and exterior finishes, often presenting pathologies caused by their poor implementation. An integral system used in Norway based on the indications and experience of the “Norges Byggforskningsinstitutt” (Research Institute of the Construction of Norway) was chosen for the project. The system was adapted to the climatic (higher temperatures, more intense rain, less accumulation of snow), the physical (need for calculating seismic proof structures, different types and quality of wood) and human (unskilled labor, need to assemble a workshop under construction) reality of Argentina.

Estudio BaBO | CLF Houses

© Estudio BaBO

The system is based on a structure entirely made of wood which extends to its wooden finished facade. Between the layers a contiguous, controlled air chamber the constant ventilation of the wood is guaranteed, keeping it from rotting, prolonging exponentially the life of the project and the materials. The system also ensures a continuous and substantial layer of insulation, avoiding any cold bridges and providing high interior comfort and energy saving. The windows are solved with double glazing. The heating in the project is solved with a combination of a radiant floor and a strategically located, high-performance salamander. The material palette and colors are reduced to a minimum of black, white, wood and metal. The facade is made of cypress painted black and the separation of the planks is based on the module of the metal plate covering the roof. All interior walls are white, the floors are made in black granite on the ground floor and parquet made of cypress on the upper floor. All the rest of the woodwork is made in natural cypress.

Estudio BaBO | CLF HousesThe objective was to analyze and understand the potential of this type of program and the different typologies regarding their placement and appropriation of the land and the resolution of the spatial relationship established between the different units. The approach to the materialization of the project from the details and from the adaptation of a constructive system borrowed from a different background was a unique consequence of the desire to use local materials. For this the application of the system on the site had to be carefully considered in order to be able to transcend the abstraction of our drawn intentions.

Location: Villa la Angostura, Neuquén, Argentina
Architecture: Estudio BaBO
Type: Row houses
Team: Francisco Kocourek, Francesc Planas Penadés, Marit Haugen Stabell
Collaborators: Marcos Buceta
Construction: Arq. Francisco P. Kocourek
Structure: Ing. Julio C. Pacini
Plot Area: 1040 m2
Built Area: 310 m2
Project Year: 2009
Construction Year: 2010 – 2011
Photographs: Estudio BaBO

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

In collaboration with, and after a concept of HeyHeyDeHaas we designed and created a small writers house for writer Marcel Osterop. In the Parktheater in Eindhoven he has his residence in the flexible house. The writer wanted to be able to have a place to work and meet his audience. The house has various functions […]


more