// arthitectural / Architecture / Feldman Architecture | Pacific Heights Townhouse

Feldman Architecture | Pacific Heights Townhouse

Architecture Feldman Architecture | Pacific Heights Townhouse

Feldman Architecture | Pacific Heights TownhouseThis project involved updating and reconfiguring a 1906 stucco-clad Victorian. The owners wanted to maintain the building’s traditional feel, but also to infuse some modern elements, so the house would be both more livable and reflective of their personalities. They also hoped for a light-filled house that would be as eco-friendly as possible. Furthermore, the original house took up nearly the entire length of its lot and the clients wanted a garden that would be accessible from the main living spaces.

Feldman Architecture | Pacific Heights Townhouse

Feldman Architecture | Pacific Heights Townhouse

Feldman Architecture | Pacific Heights TownhouseTo achieve these goals, Feldman Architecture placed the living areas on the top floor, where the light would be best and where, by removing a large portion of the rear space, a roof garden could be created. Most of the walls were removed from this floor to create spaces that are visually connected but functionally separate.

Feldman Architecture | Pacific Heights Townhouse

Feldman Architecture | Pacific Heights Townhouse

Feldman Architecture | Pacific Heights TownhouseThe building is set off the south property line, which allowed the addition of numerous large windows along the length of the house. Additionally, new skylights on the north side flood the interior of the top floor and the long hallway on the second floor with natural light. Open-riser stairs, a light well, and interior windows also allow light to filter down to the second floor hall.

Feldman Architecture | Pacific Heights Townhouse

Feldman Architecture | Pacific Heights TownhouseThroughout the house modern elements are combined with the traditional in an unexpected manner. For example, a steel and glass staircase and garden wall, modern lighting, wallpaper, tile and cabinetry are set against traditional wainscoting, trim, and rustic wood floorboards.

 

Location: San Francisco, California, USA
Architect: Feldman Architecture
Completion date: September 2008
Size of home: 3,826 sf
Project type: Renovation
Design team:
Contractor:  Lorax Development
Interior design: Lisa Lougee Interiors
Landscape design: Loretta Gargan Landscape + Design
Engineer: Fulcrum Structural Engineering
Custom fabrication:  Blank and Cables
Custom cabinetry: Woodshanti Cooperative
Photos: Paul Dyer Photography

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Charming to hands and ears – all in white! Do you hear the sounds of winter? SNOWBALL is the first Mozartkugel Special Edition, that won´t melt in your hands but in your heart! But if it encourages you to SNOWBALL-fights, you’ll better think twice. A turn of the elegantly shaped key magically produces one of […]


more