// arthitectural / Architecture / Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building

Architecture Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building In a huge botanical garden, an ancient manor house becomes a conference centre and meeting point of excellence, through a careful renovation combined with a reinterpretation of its distinguishing elements. Our architectural firm has worked on the restoration and refurbishment of historic buildings , as well as the coordination and the respective Master Plan of the whole manor house.  In it there were planned several operations, all tending to the common aim of creating a very special private botanical garden each one with its own urban peculiarity. The task was to harmonize interventions in terms of aesthetic-functional connections and urban feasibility, considering the overlapping of regulations, where sometimes it is not easy to disentangle, between landscape preservation, town planning and building regulations and those concerning the static recovery of existing buildings.

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building From a formal point of view it was necessary to assure the link between the different parts of work, each one assigned to a different study. For example, the outdoor arrangements, although designed by three people, show a relation system between the different parts, based on the conciliation between different elements, in which the local traditional materials, appropriately used, are combined with clearly contemporary choices, in order to determine an articulated internal “landscape”, good for give different and even coordinated feelings and atmospheres.

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building As regard the restoration of the historic building, (at the turn of the 19th and 20th century ) the new destination posed the question about the relationship between the new features and the maintenance of the own characteristics, considered as a “value”. A critical analysis of the structural and decorative elements, removing all the added ones, has brought to light the original elements reinterpreted and reused in a contemporary way with strong signs, as for example the railing of the new stairs and the rib vault linking the different blocks of the factory. Each room of the noble building have been cleaned by the added elements, recovering the decorated original flooring witch after the cleaning was relocated according to a contemporary logic.

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building The millstone and wine cellar block, the oldest, has been restored keeping intact the original elements (settling basins and drainage system) highlighted by glass protection that make transparent the functional system. Particular attention was given to the plant supports, especially to the air conditioning one , searching for the perfect integration with the building structure in order to ensure the almost total  disappearance. Each original significant element was respected and valued, according to the principles of the Charter of Restoration, but at the same time are absolutely legible the well integrated innovations.

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building The outdoor courtyard presents a white gravel and washed cement flooring, enclosed in large frames determined by slabs of Comiso stone , highlighted by the lighting system at almost total disappearance made possible by bodies led, linear or punctiform , with a precise light setting.

Giuseppe Scannella Architetto | Restoration of the historic building Maintained the original entrance, for the new ones were made two gates of corten constituted by a double metal sheet laser cut according to a pattern of “branches” , according to the particular denomination and specificity of the activity in which the interlacement is made spatially through the spacing of the plates.

Architect: Giuseppe Scannella Architetto
Chronology of the work: 2005 – 2012
Total area: mq. 56040
Areas covered: by existing buildings mq. 1010
Areas covered: by new buildings mq. 2000
Areas for parking: mq. 5658
Urban planning laws:
art. 22 L.R. 71/78
art.35 L.R. 30/97
art. 42 L.R. 2/2002
Credits:
Project and D.L. restoration of historic building and the annexed courtyard archt. Giuseppe Scannella
Structures: Eng. Luigi Bosco, Eng. Carmelo Russo
Plant system:  Eng. Natale Ruberto
Project of the botanical garden and greenhouse:  archt. Jordi Bellmunt e Agata Buscemi
Executive work and D.L. greenhouse convention: archt. Nadir Guemida
Executive companies: building works Operes srl, Installations Tiesseci srl, Green works Piante Faro
Customer:  Botanica srl.
Photography: Moreno Maggi

 

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The 250sqm site runs east to west and is surrounded by two buildings, a perimeter wall and open on the western side. Initially the ground was pretty level and laid to paving blocks allowing access to the buildings but serving not much purpose and fairly static. The project took 3 months to build during the […]


more