// arthitectural / Interiors / HASSELL | HASSELL studio in Brisbane

HASSELL | HASSELL studio in Brisbane

Interiors HASSELL | HASSELL studio in Brisbane

HASSELL | HASSELL studio in BrisbaneCaptured landscape

The challenge of this project – to re-life the former Keating’s Bread Factory to create a suite of open plan interconnected studio and meeting spaces – was augmented by our role as both client and designer. Our design solution focuses around a central courtyard which has become a symbolic and physical gathering space for the studio; a venue for memorable events – celebrations, competitions and exhibitions. This space marks arrivals and departures, comings and goings, the beginning and the end of the day. Visually this idyllic, captured landscape amplifies the outdoor condition of the interior. The cloister framing the courtyard records a conversation between old and new and registers the changing light as sunlight and shadow animates the built form.

HASSELL | HASSELL studio in BrisbaneInteraction and collaboration

Members of our practice disciplines – interior design, architecture, landscape architecture and planning– all contributed to the design of the new studio. The project extends initiatives already explored by our other studios in the creation of their own workspaces in which social hubs facilitate interaction and collaboration.The primary organising elements are the courtyard and the ‘main street’ which provide both the gathering space and movement spine. The configuration of workstations, breakout spaces, the staff hub and meeting places facilitate both scheduled and incidental interaction between staff, clients and consultants – critical for effective collaboration. Our vision of a totally integrated workplace was balanced with the desire to promote a sense of intimacy and human scale.

HASSELL | HASSELL studio in BrisbaneInterpreting heritage

The new building continues the lineage of construction on the site using bricks of a similar scale and colour to the original. The building’s entry sequence reflects the hierarchy of public space in the city – street, plaza, cloister, courtyard and terrace. Newly constructed elements within the interior are distinguished from the existing heritage framework. In contrast with the old building, the new works are formally modern and use a restrained palette of brick, glass and concrete to mend the existing structures physically and visually. After years of concealment, the original ovens have been uncovered and show the historic use of the site.

HASSELL | HASSELL studio in BrisbaneBeyond sustainability

In line with input from heritage architect, Thom Blake, the restoration involved the careful removal of all new foreign materials and structures to expose the existing fabric and reveal the history of the building. During the construction phase 88 per cent of building waste by weight was reused or recycled. Cross ventilation principles were adopted where possible, allowing occupants to choose between natural ventilation or mechanical air conditioning. Glazing provides good natural light filtration and discourages the use of artificial lighting. Heating, ventilation and air conditioning systems are designed to provide an optimum working environment. This is enhanced by time controlled automatic blind systems. A rainwater tank supplies landscape irrigation.

HASSELL | HASSELL studio in BrisbaneEncouraging creativity

Our philosophy of engagement and collaboration inspired us to initiate a program to support emerging design professionals by providing incubator space within the studio. We also offer ongoing financial commitment and display space to local artists through a rotating program of exhibitions, complemented by an active program of internal, industry and community events.

 

 

Location: Brisbane, Queensland, Australia
ArchitectHASSELL 
Project name: Studio, HASSELL Brisbane
Disciplines: Architecture, Interior Design, Landscape Architecture, Planning
Expertise: Commercial and Workplace
Year: 2008
Scale: 2,170 sqm
Client: HASSELL
Status: Completed
Recognition:
Awards
2010 UDIA (QLD) Boral Awards for Excellence – Winner – Retail/Commercial – Small under 3,000 sqm
2010 Master Builders Brisbane Region Housing and Construction Awards – Winner of Best Renovation/Refurbishment under $4m category (awarded to Built)
2009 IDEA Awards – Winner – Sustainable Project
2009 IDEA Awards – High Commendation – Major Commercial
2009 Australian Institute of Architects National Awards –
National Commendation for Commercial Architecture
2009 DIA Queensland Design Awards – Design Excellence
in Interior Design
2009 DIA Queensland Design Awards – Gold Award -
Corporate Design
2009 DIA Queensland Design Awards – Gold Award -
Built Environment Collaboration
2009 Australian Institute of Architects (QLD) Awards –
Beatrice Hutton Award for Commercial Architecture
2009 UDIA (QLD) Suncorp Awards for Excellence –
Winner – Retail/Commercial – Small under 3,000 sqm
2009 Australian Institute of Architects (QLD) Awards – Brisbane
Regional Commendation – Interior Architecture
2009 Australian Institute of Architects (QLD) Awards – Brisbane
Regional Commendation – Commercial Architecture
2009 IDA – Winner – Best in State – Queensland – Commercial Design
2009 IDA – High Commendation – Corporate Design
2009 Lord Mayor’s Business Awards – Winner – ENERGEX Award for Sustainability in Business
Publications
Hassell by Penny Craswell, Frame (Netherlands), no. 70, 2009, p. 80
Workspace is a winner by Danielle Dunsmore, B Magazine, no. 167, 11 August 2009, p. 28
Hassell Brisbane Studio, Architectural Review Australia, no. 110, 2009, pp. 122-123
Our daily bread by Margie Fraser, Indesign, no. 37, 2009, pp. 170-177

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The Créteil-Pompadour station is part a wider programme to create a multi-modal transport hub in the Créteil municipality on the south-east outskirts of Paris. This calls for a major reorganization of the site that includes: modifications to road layout to improve connections between public transport modes; rail infrastructure work to boost SNCF’s transport offering; the […]


more