// arthitectural / Architecture / Helin & Co Architects | Snow White

Helin & Co Architects | Snow White

Architecture Helin & Co Architects | Snow White

Overlooking an archipelago in Espoo, Finland, the ‘villa woodnotes – snow white’ designed by helsinki-based firm Helin & Co Architects have been shortlisted for the 2011 world architecture festival in the house category.

Helin & Co Architects | Snow WhiteSituated within an established residential context dating from the 1950s, this single family dwelling replaced an outdated structure but maintained the mature landscape into the plan’s arrangement. openings to the interior are aligned with existing trees of the property. functioning as a dwelling and showroom for the finnish company woodnotes, the minimalist outward form and material palette is derived from ritva puotila’s textile art, a contributing designer.

Helin & Co Architects | Snow White

Helin & Co Architects | Snow White

Helin & Co Architects | Snow WhiteThe concrete framework has been cast around the structural steel columns. during the northern lights, glass facades welcome natural light into the rooms to extend the presence of daylight in addition to the exterior’s reflective white plaster tiles. Entrances are accessed from an outdoor atrium and series of elevated walkways which wrap the building to form covered verandas on the upper and lower levels.

Helin & Co Architects | Snow WhiteThe interior is surfaced with solid oak and limestone maintaining  an airy atmosphere.

Location: Espoo, Finland
Architects: Helin & Co Architects
Client: private
Area: 590 sqm
Project completed: 01 jan 2011
Photos: courtesy of Helin & Co Architects
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Located in the city’s up and coming Southwest neighbourhood this 300 m2 detached house hides a rich spatial complexity behind its tough working class façade. Turning to the neighbourhood’s post-war veteran’s home as its formal point of departure, the architects set out to make a house that simultaneously fits in and stands out from its […]


more