// arthitectural / Architecture / Henning Larsen Architects | Jåttå Vocational School

Henning Larsen Architects | Jåttå Vocational School

Architecture Henning Larsen Architects | Jåttå Vocational School

Henning Larsen Architects | Jåttå Vocational SchoolJåttå Vocational School is designed as a small ‘town in town’ featuring a vibrant double-high central street surrounded by individual ‘urban quarters’, each with their own teaching environments and lecture rooms. The heart of the school – the central street comprising the main hall, canteen and resource centre – forms an active and vibrant gathering point offering a view of the green patios and roof landscape of the building as well as the workshops and study areas. A sequence of ramps and stairs lead from the entrance further up through the building and through the lecture hall, all the way up to the roof landscape offering a view of the scenery and fjord.

Henning Larsen Architects | Jåttå Vocational School

© Monica Larsen

Henning Larsen Architects | Jåttå Vocational School

© Monica Larsen

Henning Larsen Architects | Jåttå Vocational School

© Tobias Wensien

Henning Larsen Architects | Jåttå Vocational School

© Thorbjoern Hansen

With its minimalist, almost floating architecture, Jåttå Vocational School forms the entrance to Stavanger’s new urban quarter by the fjord. The concentrated design enhances the way the building interacts with its surroundings and thus underlines its proximity and transparency. The double high windows allow daylight into the building, stimulating the learning process.

Henning Larsen Architects | Jåttå Vocational School

© Thorbjoern Hansen

Henning Larsen Architects | Jåttå Vocational School

© Tobias Wensien

With a capacity of 1600 students the school offers among others several subjects within service and technique. The 2,700 m2 sports centre is located in connection with the school and is designed by Henning Larsen Architects in 2006. The school opened in 2007.

Location: Stavanger, Norway
Architect: Henning Larsen Architects
Client: Rogaland County Council
Gross floor area: 16,000 m2
Year of construction: 2005 – 2007
Type of assignment: First prize in international competition, 2000

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

To follow new ideas while preserving traditional values – that is the motto of our new Pen Collection for the company e+m. The Pen Collection presents exceptional writing tools in elegant shapes and innovative material combinations and surrounds high-quality wood materials with leather and solid brass: a charming and wide range for every personality – […]


more