// arthitectural / Concept & Competition / Henning Larsen Architects | Low-energy office building

Henning Larsen Architects | Low-energy office building

Concept & Competition Henning Larsen Architects | Low-energy office building

Henning Larsen Architects | Low-energy office buildingThe new office building of Energinet.dk in Ballerup is a low-energy building. The lowest energy class possible has been achieved exclusively by means of optimising the design and geometry. The building has an annual energy consumption of only 47,7 kWh/m2. Incorporating solar panels, ground water cooling and heat pumps in the project would further reduce the annual energy consumption to only 35 kWh/m2.

Henning Larsen Architects | Low-energy office building

Henning Larsen Architects | Low-energy office buildingThe new office building of Energinet.dk covers 4,000 m2. The simple architectural design has resulted in a flexible and easily comprehensible building consisting of three elements: meeting facilities on the ground floor, a uniting atrium and workstations on the top floor, which floats above the sloping landscape.

Henning Larsen Architects | Low-energy office building

Henning Larsen Architects | Low-energy office buildingThe atrium is identity-creating, open and active. A significant part of the environmental objective has been to ensure a high degree of flexibility. The open layout of the first floor as well as the light walls and simple, reusable elements will make it easy and problem-free to change the interior layout in the future.

Location: Ballerup, Denmark
Architect: Henning Larsen Architects
Client: Energinet.dk
Gross floor area: 4,000 m2
Year of construction: 2010 – 2011
Type of assignment: First prize in competition
Turnkey Contractor: Dahl Entreprise A/S
Landscape Architects: Schul Landscape Architects
Engineers: Hansen, Carlsen & Frølund Consulting Engineers

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The design concept for Start Weizman worldwide is a playful dialogue of geometries; creating a rhythm of folds and recesses that have been shaped further by functional and ergonomic considerations. The store’s central display units have been designed to showcase the Stuart Weitman collection and also provide seating. The juxtaposition of these distinct elements of […]


more