// arthitectural / Concept & Competition / Henning Larsen Architects | National Museum of Norway

Henning Larsen Architects | National Museum of Norway

Concept & Competition Henning Larsen Architects | National Museum of Norway

The proposal for the new National Museum of Norway is called the Magic Box. The Museum is located in one of the most well-known and popular areas of Oslo on the site of the old Railway Station West, Vestbanen, by the significant City Hall and across the Akershus fortress. The scale and materials of Trylleesken relate to this very unique location in Oslo. The building will be an architectural landmark in the city and rooted in the local context. It interacts with its surroundings by means of for instance its brick facade, which matches the monk bricks of Akershus as well as the sophisticated brickwork of the City Hall.

Henning Larsen Architects | National Museum of Norway

Henning Larsen Architects | National Museum of NorwayThe artistic boxes of the floors create a dramatic foyer, which rises as a canyon through the Museum and becomes the grandiose circulation space of the building. The interior of the Museum is an open, bright and floating space, which appears as an integrated part of the facade from the outside.

Henning Larsen Architects | National Museum of NorwayThe foyer takes visitors from the pulsating life of the city to a peaceful and breathtaking view of the city and fjord. Besides enjoying the view from the various plateaus, visitors can take a look into the exhibitions. The artistic boxes are connected by means of interior stairs, which create alternative, inner flows between the floors.

Location: Oslo, Norway
Architect: Henning Larsen Architects
Client: Statsbygg
Gross floor area: 54,000 m2
Year of design: 2009 – 2010
Type of assignment: Third prize in open, international competition
Project team: Troels Troelsen (Project Manager), Filip Francati, Daria Barnas and Charlotte Søderhamn Nielsen
Other participating employees: Birte Bæk, Viggo Haremst, Erik Holm-Hansson, Peter Koch, Signe Kongebro, Peter Krogtoft, Anders Park, Christian Schjøll and Jakob Strømann-Andersen

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Welcoming environments that invite you to remain in them are the constant of spaces of Parnassus house in Lomas de Chapultepec in Mexico City. The intervention performed to arrive at this result represented a major creative challenge, for when the firm vgz arquitectura y diseño generated this proposal the remodeling process had already begun but […]


more