// arthitectural / Architecture / Henning Larsen Architects | The wave in Vejle

Henning Larsen Architects | The wave in Vejle

Architecture Henning Larsen Architects | The wave in Vejle

Henning Larsen Architects | The wave in VejleThe new landmark of Vejle is a distinctive residential building of nine storeys with a magnificent location by the bay Skyttehusbugten and Vejle Fjord. With its five characteristic wave crests, the Wave in Vejle stands out as a sculptural icon both respecting and challenging its location.

Henning Larsen Architects | The wave in Vejle

© THOMAS MØLVIG

Henning Larsen Architects | The wave in Vejle

© THOMAS MØLVIG

Henning Larsen Architects | The wave in Vejle

© THOMAS MØLVIG

Architecturally, the building relates to its fantastic location by Vejle Fjord. In daytime, the building will be characterised by the soft movements of the waves reflected in the water surface of the fjord. At night, the characteristic profile of the Wave will appear as an undulating mountain landscape of light and colour.

Henning Larsen Architects | The wave in Vejle

© THOMAS MØLVIG

Henning Larsen Architects | The wave in Vejle

© Henning Larsen Architects

Henning Larsen Architects | The wave in Vejle

© Henning Larsen Architects

Henning Larsen Architects | The wave in Vejle

© Henning Larsen Architects

The building comprises 100 attractive flats – many of which are in two levels. The layout of the flats ensures a splendid view from all balconies. Together with the public promenade in front of the building, the Wave creates a beautiful connection between the fjord, landscape and town and consolidates the different elements in a clear and recognisable signature.

Location: Vejle, Denmark
Architect: Henning Larsen Architects
Client: Bertel Nielsen A/S
Gross floor area: 14,000 m2
Year of construction: 2006 – 2009
Type of assignment: First prize in invited competition
Team of archtects (competition): Søren Øllgaard, Christian Schjøll, Margrethe Grøn, Jakob Hastrup and Michael Christensen
Team of archtects (project): Søren Øllgaard, Jesper Høiberg, Per Ebbe Hansson, Maja Aasted, Dorte Nielsen, Pelle Munch Petersen, Hans Vogel and Peer T. Jeppesen
Engineer: Grontmij Carl Bro

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Paul Nulty Lighting Design (PNLD) has completed the interior lighting for the first solo restaurant of chef Skye Gyngell breathing life into a 19th-century drawing room at the world famous Somerset House, London that hasn’t been open to the public for over 150 years. In collaboration with interior designer Briony Fitzgerald and architect Stuart Forbes […]


more