// arthitectural / Architecture / Hidehiro Fukuda Architects | Duplex house in Tokito

Hidehiro Fukuda Architects | Duplex house in Tokito

Architecture Hidehiro Fukuda architects | Duplex house in Tokito

Hidehiro Fukuda architects | Duplex house in Tokito”Duplex house in Tokito” held concurrently and planned the two-generation house and the atelier to a still residential area in Hokkaido Hakodate.

Hidehiro Fukuda architects | Duplex house in TokitoIt wanted to express the living of the child with parents forever in shape, and the crane (paper crane) was assumed to be a concept of the design. There is a traditional custom of putting the wish for the long life and presenting the paper crane to an intimate person in Japan.

Hidehiro Fukuda architects | Duplex house in Tokito
Hidehiro Fukuda architects | Duplex house in TokitoTo do a little space in the center part, the volume of two layers and the volume of one layer on the next ground side were arranged on the park side.  The little space became a passage connected from the door with the court. A transparent material was selected, and the wall and the roof of the same material as the outside were made a space to feel the outside in the life of the parents home that was not able to go out though the room there.

Hidehiro Fukuda architects | Duplex house in Tokito
Hidehiro Fukuda architects | Duplex house in TokitoThe outside wall and the roof were covered with a light material like the shuttlecock. It seems to rest the wing from the court side seeming the faction of the bird from the entrance side. This expresses the movement of the wing. It was assumed the composition of the room where an internal space also showed thought in the exterior as it was. The atelier and the Buddhist altar room were arranged on the side that seemed to flap. To rest the wing, two arranged the living room and the bedroom on the seen side.

Hidehiro Fukuda architects | Duplex house in TokitoA structural design is Ryozo Umezawa. It made it to the structure that consisted only in the outer part. The partition wall can be freely arranged while the room and the room tie. All the parts were expressed in white. A white space and a white passage connect all rooms. The space into which the aspect changes little by little appears when entering the inside as a result of connecting the roof with the diagonal.

Location: Hakodate, Hokkaido, Japan
Architects: Hidehiro Fukuda Architects
Project architect: Hidehiro Fukuda, Hajime Kagoshima
Project name: Duplex house in Tokito
Structural engineer: Ryozo Umezawa-Umezawa structural engineers
Structure: wooden Structure
Project Year: 2006-2010
Site area: 188.56sqm
Floor area: 152.28sqm  
Photographs: Hidehiro Fukuda Architects

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The multi brand and shared areas for the women’s clothing floor on the third floor of the Seibu department store in Tokyo’s Shibuya. The ‘contemporary luxury’ floor presents multiple brands together in a unified environment, but each brand needs to be gently distinguished from the others. The brands’ lineup and product arrangement change at a […]


more