// arthitectural / Architecture / Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects | Keast Park Community Pavilion

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects | Keast Park Community Pavilion

Architecture Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects | Keast Park Community Pavilion

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects | Keast Park Community PavilionThe Keast Park Community Pavilion sits between the Nepean Highway and the Seaford foreshore and is considered by council as a gateway site marking the entry to the broader city of Frankston. The project evolved out of a master plan that was developed for the site in 2004. The master plan determined that the existing bowls club was in disrepair and a new multipurpose community facility was required.

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects | Keast Park Community Pavilion

© John Gollings

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects | Keast Park Community Pavilion

© John Gollings

The project seeks to integrate all facilities into a stimulating new community building and encourage park users to engage with the bowls club as part of their daily experience of the site. The integration of community related programme into the new building including the Carrum Bowls club, Sea Scouts, multi-purpose centre/cafe, provides greater opportunity for the overlap of different activities and age groups, and was considered as an important objective of the project.

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects | Keast Park Community Pavilion

© John Gollings

The ground floor consists of a series of timber pods incorporating building programme which are separated by two large public deck areas. These undercroft spaces provide shade in summer and wind protection year round, as well as suggesting legible entry and visual access between the Bowling Club and the park. The public forecourt located on the Nepean Highway allows direct ramp access to the both levels of the building and park, ensuring the development is fully accessible to all people.

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects | Keast Park Community Pavilion

© John Gollings

The upper level presents as a linear form that runs east/west from the Nepean Highway forecourt in the east to a cantilevered verandah space in the west overlooking the beach. The undulating sculptural ridgeline recalls the dune-cape topography of the foreshore. This is reinforced by the application of vertical timber planks around the northern and southern facades of the building.

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects | Keast Park Community Pavilion

© John Gollings

The timber deck connection to the beach further emphasises the permeability of the site and creates experiential qualities of walking through the dune landscape. The positioning of the pathway and dune protection fence encourages beach users to directly engage with the building whilst providing protection from the prevailing south westerly winds.

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects | Keast Park Community Pavilion

© John Gollings

Sustainable design was an important objective of the project. The east/west orientation of the building allows for cross ventilation, and passive solar shading due to the large verandah and eave overhangs. Rainwater tanks were installed under the building to provide water for irrigation of landscaped areas and toilets. The materiality of the building and landscape form has been selected from sustainable sources where possible, including plantation timber cladding and decking.

Location: Seaford Victoria, Australia
Architects: Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects
Project Team: Graham Burrows, Tim Jackson, Jon Clements, Veryan Curnow
Contact Person: Graham Burrows
Project Type: Public Architecture
Project Size: Gross Floor Area 580 m2
Construction Cost: Confidential
Completion Date: 2011
Project Duration: Design 6 months, Construction 9 months
Builder: Lloyd Group
Landscape Consultant: Chris Sawyer
Structural & Civil Engineering: BHS Consultants
Mechanical & Electrical Service: Fryda Dorne & Associates
ESD: Cundall
Photography: John Gollings

Digg This

 

 

 

 

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The Center for Technology and Design – abbreviated ‘tede-Z’– is a project for an educational institution that combines continuing education for technical professions with university-level design and engineering programs of study. Aside from creating a contemporary working atmosphere, the focus here above all is on a high degree of interdisciplinarity. Accordingly, the architectural concept is […]


more