// arthitectural / Architecture / Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

Architecture Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’AscqThe new private hospital in Villeneuve d’Ascq (in northern France) is a response to the regional modernisation programme aiming to improve the quality of health care. The facility acts as a structuring element in synergy with the clinics already present around the city of Lille. The hospital provides multidisciplinary care for outpatients and patients requiring full hospitalisation. Its programme includes 225 beds and medical, surgical and obstetrics units as well as a medico-technical centre. It has a large 42-bed maternity unit, 10 operating theatres as well as radiotherapy, chemotherapy and nuclear medicine units.

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

© Luc Boegly

In 2007, the Jean-Philippe Pargade agency was named winner of the competition launched by La Générale de Santé. The team included EGIS Nord, an all-trades engineering firm, and Martin & Guiheneuf, a firm specialised in quantity surveying services. The hospital has a net plan area of 22,681 m². The overall cost of the works represents €41 million (2012 value). Operational since 26 June 2012, the new hospital was inaugurated on 27 September 2012.

A landmark on the outskirts of Lille 

The new private hospital in Villeneuve d’Ascq covers an area recuperated from uncultivated farmland located in the new Recueil district urbanisation zone. It is a local health centre lying between a residential district and a commercial activity area. A same architectural style unifies all the programme elements and allows the new facility to stand out as a contemporary project located in the greater Lille area.

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

© Luc Boegly

The project by the Pargade agency is designed as a simple volume based on a rectangular plan providing a harmonious transition between the scale of the nearby commercial buildings and that of the houses located in the adjoining suburban fabric. Set back from the street alignment, the project incorporates a garden giving onto the entrance esplanade. The logistics area is positioned to the rear of the building and the car parks to the sides. This allows the hospital to open onto a large green space reminiscent of a convent layout.

Contemporary and contextual aesthetics
The building’s envelope is handled as a pictorial composition. The slate coloured brick facades reinterpret a vernacular architecture specific to northern France. These outer walls incorporate large windows treated as a patterned design with incorporated screen printed floral motifs. This composition is emphasised by a glazed gallery on the ground floor that extends through the hall and opens out over the garden space.

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

© Luc Boegly

Taken together, the project creates an interplay of graphic forms that catches the eye. The idea is break away from the tradition image held by hospitals by providing a contemporary sculptural object while remaining within a contextual vocabulary recognisable by local residents.

 Enhancing the image held by a hospital 

Architecture has a major role to play in enhancing the image held by hospitals. As a symbolic setting, the hospital simultaneously needs to be welcoming and reassuring as well as efficient and safe. Particular emphasis is placed on reception and comfort to ensure that each patient is looked after in a personalised and adapted manner. The entrance hall is similar to a hotel lobby, providing a monumental volume rising up over two levels and creating a welcoming and generous space.

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

© Luc Boegly

The heart of the building places emphasis on transparency and simultaneously provides views over the outdoor landscape and the various indoor spaces. Glazed galleries provide transversal links between patient care units and contribute to the efficient running of the hospital. The geometric and compact volume is pierced by openings in the form of small garden patios that open the building onto the surrounding environment. These occasional voids bring natural light into the heart of the floor levels and adapt to potential programmatic constraints.

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

© Luc Boegly

Colour

The colours used in the interior spaces represent a fundamental component in the hospital’s spatial organisation. Soft, pale colour tones are privileged to contribute to the serenity of the surroundings. Alternating solid tints making use of pinks, blues and greens cover the surfaces, creating contrast effects. Movements through the building reveal graphic compositions, associations and paintings reaching out into the space. The colours contribute to humanising the various functions and create a warm and friendly atmosphere.

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

© Luc Boegly

A model of functionality
The overall organisation of the facility presents itself as a model of hospital functionality. It is based on a system of floor levels favouring shared means, proximity and visibility between departments. The rectangular geometry takes the form of a compact comb and is designed to easily permit the creation of vertical extensions without any need for additional building works. This particularly applies to the operating theatres lying below the plantrooms and the ground floor consultation and medical imagery areas. This simple geometry provides considerable organisational flexibility. It rationalises circulation areas and reduces movements by favouring horizontal juxtapositions. The organisational system ensures that the hospital building is able to adapt to any future programmatic modifications.

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

© Luc Boegly

Biography

Jean-Philippe Pargade, architect and town planner
Jean-Philippe Pargade graduated as an architect from the UP6 school of architecture in Paris and as a town planner from the Ecole Nationale des Ponts et Chaussées. He created his agency in Paris in 1980 and works in all fields of architecture and town planning. Among his many projects are a number of acclaimed buildings such as the Sarthe-et-Loir health centre in Bailleul, the French embassy in Warsaw, the biology centre in the Croix-Rousse hospital in Lyon, 37 housing units in Paris Seine Rive-Gauche, and the biology research centre for the CNRS in Toulouse.

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

© Luc Boegly

For a number of years, Jean-Philippe Pargade has involved himself in the challenges represented by the hospital environment. How to design tomorrow’s hospitals, health-based workplaces and research centres? How to anticipate and comply with the vast number of constraints inherent in hospital design? How to anticipate potential obsolescence, future changes, the need to humanise patient and staff environments? As well as these points, it is also necessary to anticipate the advances now being made in science and medicine and which need to be taken into consideration at all moments during the design and construction of a hospital facility. Perfect site integration, optimised spatial organisation, immediate efficiency, extended flexibility, guaranteed safety and security and, above all, a high level of sensitivity are fundamental factors in ensuring the successful design of a hospital.

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

© Luc Boegly

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

© Luc Boegly

In addition to this, Jean-Philippe Pargade lays claim to a made-to-measure architecture that personalises and develops the poetry of the settings. In this way, he is able to create agreeable settings that encourage free exchange while allowing people to retain their identity. This is translated by the use of aesthetics, compactness, generous volumes opening out over landscaped gardens and an awareness of the importance of cost control and sustainability, as well as an understanding of the need for the architecture to be both relaxing and artistic.

Jean-Philippe Pargade | Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq

© Luc Boegly

Currently, the Jean-Philippe Pargade agency is working on several large operations: the extension to the Kremlin Bicêtre faculty of medicine, the Bienvenu¨e space for the Marne-la-Vallée scientific and technical centre, the industrial Siaap campus in Achères next to Paris and the extension and renovation of the Saint-Joseph hospital in Marseille. It is also one of the three architectural agencies shortlisted for the Centre Hospitalier Princesse Grace de Monaco competition (submission in January 2013).

Location: France
Architect: Jean-Philippe Pargade
Project name: Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq
Client: GENERALE DE SANTE (operator), ICADE SANTE (owner)
Project management:
Jean-Philippe Pargade (lead architect)
Egis Nord (all-trades engineers)
Martin et Guiheneuf (surveyors)
Programme: 225 beds and medical, surgical and obstetrics units, medico-technical centre
Surfaces: 22,681 m² (net plan area) – 13,297 m² (usable floor area)
Winning project: 2007
Handover June: 2012
Total cost: €41 M excl. VAT (2012 value)
Contractors: SOGEA CARONI (structural works, external doors and windows, waterproofing, metalwork), EUROVIA (external works, green spaces), EETH (HVAC), MGC (plumbing), EETN (electricity), PLATRES MODERNES (plaster partitions), ROUX FRERES (timber joinery), VALLEE (false ceilings, painting, flexible floor coverings)
Main products VANDERSANDEN (façade bricks); R’PURE (air-permeable frames) by Wicona; ALUCOBOND (window frames); ACE GLASS (coloured films incorporated into glazing); MIR O DAL (translucent ceilings)
Photos:Luc Boegly

Special thanks to v2com.biz

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

FOLD_Victor Carrasco Armchair Supporting tubular steel frame with cold-expanded polyurethane foam padding. Seat frame in iron with cross-woven coated rubber elastic straps. Adjustable PVC feet. Shell covering in 100% polyether thermally bonded onto a polyamide velveteen backing, sewn together with the padding. Fabric or leather upholstery, the fabric version only is fully removable by zippers […]


more