// arthitectural / Interiors / Kariouk Associates | Hammam

Kariouk Associates | Hammam

Interiors Kariouk Associates | Hammam

Kariouk Associates | HammamDesign challenge:

To design a number of elements in such a way that they would fit beneath the existing attic roofline that could not be altered of a home along Ottawa’s Rideau Canal.

Kariouk Associates | Hammam

© Photolux Studios (Christian Lalonde)

Design solution:

The space available for the renovation offered one dormer that receives direct light, whereas the remaining available space was deep and away from direct daylight. Hence, the design responds to two considerations relative to the psychology of bathing: The act of showering is generally considered an energetic morning ritual and as such the opportunity to shower is a space flooded with daylight is ideal. Thus, the shower is placed into the sole available dormer, and being on the top floor, does not compromise privacy.

Kariouk Associates | Hammam

© Photolux Studios (Christian Lalonde)

 

Conversely, the steam room (or hammam), is a space of repose and rest, whereby direct light is not crucial, and even undesirable. Hence, the cubic volume of the hammam is placed in the center of the top floor and pierced with variously-sized openings filled with warm, orange-tinted glass, that transforms whatever daylight is available (or candle light) to reinforce the peacefulness sought in a hammam.

Location: Ottawa, Ontario
DesignerKariouk Associates
General contractor: Paul duBellet Kariouk (Principal), Chris Davis (Senior Design Associate), Dalton Distinctive Renovations (Jason Labelle)
Photos:  Photolux Studios (Christian Lalonde)
Project dates: 2012

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The project emerged from the remodeling of the old building La Colmena, located in the corner of Agusto Tamayo street and Juan de Arona avenue in San Isidro, Lima, Peru. The original building was designed with a pre-built concrete elements that gave the image of a beehive to the entire complex. During the almost 30 […]


more