// arthitectural / Architecture / Katsutoshi Sasaki + Associates | unou

Katsutoshi Sasaki + Associates | unou

Architecture Katsutoshi Sasaki + Associates | unou

Katsutoshi Sasaki + Associates | unouSite

As the surrounding of a site, a residence stands in a row in the north-and-south side, and the east-and-west side is a place where a comparatively good field of view. Spread of interior space for this site which has good view, we put two “frames” one is vertical frame at east. The other is horizontal frame at west. The space consists of connecting the two frames. It’s a space horizontally opened while reducing height gradually and a space vertically opened while reducing a plan gradually. The “one room” is expanding vertically and horizontally.

Katsutoshi Sasaki + Associates | unou

© Katsutoshi Sasaki + Associates

One room
I have an idea that the residence should be a one room.  However, the monotonous one room which can see the whole feels in many cases that there are few choices of an air and a life.  So we have made “one room” which can connect family without seeing directly. This time, we proposed preparing “the boundary of air” connecting good fields of view in the east-and-west and gaining depth and density to the space.

Katsutoshi Sasaki + Associates | unou

© Katsutoshi Sasaki + Associates

Katsutoshi Sasaki + Associates | unou

© Katsutoshi Sasaki + Associates

Katsutoshi Sasaki + Associates | unou

© Katsutoshi Sasaki + Associates

The boundary of air
Concretely, we use wooden frame which use auxiliary as window or door frame. We think wooden frame itself takes a part of specifying space boundary. It is distinguished as somewhere else at the same time the space before and behind that is connected because there is a wooden frame.  It is constituted as space with moderate tolerance.

Location: Toyota, Aichi, Japan
Architect: Katsutoshi Sasaki + Associates
Project name: unou
Site area: 466.49m2
Built area: 74.52m2
Total floor area: 83.48m2
Type of construction: Wooden
Exterior materials: wooden boards + oil paint finish
Interior materials: paint finish
Design time: September, 2010 – September, 2011
Year of completion: July, 2012
Design team: Katsutoshi Sasaki + Associates
Structure company: Tatsumi Terado Structural Studio
Construction company: Toyonaka construction Ltd
Photos: Katsutoshi Sasaki + Associates

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The Araguaia project is located in the neighborhood of Jacarepagua, west side of the Rio de Janeiro city. Its area of 7579.64 hectares and a population of approximately 160,000 inhabitants is becoming a very relevant to the city. In recent years, traditional residential areas of the neighborhood are incorporating new uses that promote greater urban […]


more