// arthitectural / Interiors / Liong Lie Architects | Supernova

Liong Lie Architects | Supernova

Interiors Liong Lie Architects | Supernova

A brand new dimension in congress and events

Supernova is a conference area within the Jaarbeurs Utrecht (the largest fair and conference centre of The Netherlands). The 3500 m2 area includes a foyer and four meeting rooms: one for 454 persons, two meeting rooms for 80 persons each and one meeting room for 460 persons, which can be divided into two smaller rooms. This area will also be the connection between other buildings such as the existing conference center Mediaplaza and a future cinema.

Liong Lie Architects | Supernova

© Christiaan de Bruijne

Liong Lie Architects | Supernova

© Christiaan de Bruijne

Turn your congress into a cosmic adventure

Supernova adds a brand new dimension to seminars or events – giving it an almost extraterrestrial atmosphere. With this versatile location Jaarbeurs Utrecht and Liong Lie Architects have created a knowledge junction where connection and delivering the right energy is key. Supernova is the meeting point of Holland where knowledge is shared and multiplied.

Liong Lie Architects | Supernova

© Christiaan de Bruijne

Spacy design, new insights

Four congress halls with striking and unique designs lead the way to new insights and the discovery of new worlds. The visitors will literally step into a new dimension. They will be welcomed in the TransitZone, a modern and atmospheric place and they will realize that it all starts here. The guests will make a journey. The meeting rooms are designed as space capsules. Each of the three capsules feels like entering a different world. Therefore every capsule is designed as a different object in shape and material. What unites them is that they suggest action, tension, flow.

Liong Lie Architects | Supernova

© Christiaan de Bruijne

Together on a voyage of discovery

The congress halls Mission, Quest, Expedition and Progress are perfectly combinable. The design of the halls is sophisticated and the halls are flexible in use and arrangement. Furthermore, all halls are outfitted with the most modern high tech equipment. The right combination of all these elements enables the guests to look forward and to absorb other insights. They will meet other people and will focus on the future.

Liong Lie Architects | Supernova

© Christiaan de Bruijne

Unique offer

With Supernova and the location Media Plaza Jaarbeurs Utrecht and Liong Lie Architects create a unique combination for congress and events. Where at Media Plaza everything is about innovation and change, Supernova is all about meeting minds and sharing and multiplying knowledge. This location will make a deep impression on its visitors.

Mission (1 en 2)

Mission can be split into two separate rooms. The design and the special incidence of light will comfort the visitors to stimulate entering new contacts and the sharing of knowledge. If the Mission is used as one big space, then more than 430 guests can be received. On the outside the white corian façade represents the clean and austere effect to be found in science fiction spaces. The 4 meter high façade is designed as a continuous plane. Light strips behind the panels enhance this effect and are spread over the whole façade. Inside, custom designed vertical lights and transparent enlightened panels with a print of the universe are used for the ceiling. In combination with a mirroring strip at the top part of the wall this creates the effect of infinity. The rest of the walls and the floor are united with continued light strips organized as a grid. Black perforated panels on the wall allow the air flow. The rest of the wall and the floor finishing is a black carpet.

Liong Lie Architects | Supernova

© Christiaan de Bruijne

Like in theaters the experience of the spaces are not only achieved by shapes, materials and colors: also acoustics, light effects and mirroring effects are part of the experience.

Quest – Expedition

Both the Quest and Expedition room are real space capsules. Here knowledge is literally launched. This place is designed as an engine room. The outside is cladded with mirroring stainless steel sheets. Inside is a world of silver colored metal and black rubber. The floor finish is black rubber, also found in factories. The walls are cladded with aluminum sheets. A 3 meter wide silver coloured fan which can rotate the ceiling is installed to enhance the effect of being in a machine room. The rooms have a capacity of 100 guests and different arrangements are possible.

Liong Lie Architects | Supernova

© Christiaan de Bruijne

Progress

The ceiling of Progress looks a bit like a spaceship. Distinctive and unusual. The lines of this special form are directed to the front of the room: the central point where knowledge is shared and panorama views become new insights. The outside is designed as a black box. It is cladded with carbon fiber strips and green led light strips. The different movement of light patterns suggest a stand by effect of the capsule. Inside the walls are cladded with grey fabric and gray perforated aluminum panels (for air flow). A lower echo than usually found in conference rooms of similar size creates a more intimate experience in a wide open space. The ceiling is designed as a 350 m2 UFO seen from below. It is cladded with silver colored aluminum metal panels. Progress has a room capacity of over 470 persons.

Liong Lie Architects | Supernova

© Christiaan de Bruijne

TransitZone

The TransitZone provides a warm welcome into another dimension. The TransitZone is like the waiting area of airports before taking off. From here you can enter the different halls. You will feel free from everyday life and realize that the journey has begun. The TransitZone is designed as a dark room isolated from the outside world. 2300 m2 Black and darkness is used to forget were you came from. Black rubber is used for the floor. A black curtain wall is used for the walls. In the ceiling all the installations such as ducts, fans sprinklers are visible and painted black. Custom designed 4,5 meter circular light rings introduce a different scale. A bar 5×5 m2 is designed in black hardboard panels. Circular holes reveal the second layer of enlightened color sheets. The seat elements are custom designed by designer Edward van Vliet.

Location: Utrecht (Jaarbeurs complex), The Netherlands 
Architect: Liong Lie Architects
Design team: Liong Lie, Roeland de Jong, Rajiv Sewtahal, Jasper Polak, Michael Schuurman, Dagmara Chechelska
Client: Jaarbeurs Utrecht BV
Main function: Conference area
Total area: 3500 m²
TransitZone: 2000 m², 1100 persons
Total amount of rooms 4 conference rooms: 1 for 454 persons, 2 for 80 persons each and 1 for 460 persons
Photography: Christiaan de Bruijne
Time span: 7 Months – design including realization
Brand development: Leaders against routine
Co-designer: TransitZone furniture Studio Edward van Vliet
Contractor: Vios Bouwgroep BV
Contractor Interiors: Dokter Interieurbouw, Finitouch Interieurbouw BV
Electrical engineering: Imtech building services BV, Controllux BV
Mechanical engineering: Kropman Installatietechniek BV
Fire protection consultant: EFPC NV
Audio: Visual Heuvelman Sound & Vision
Elevator: Mohringer Liften BV
Escalator: ThyssenKrupp Liften BV
Construction: Aronsohn Constructies Raadgevende Ingenieurs BV

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The artist was looking for a sanctuary – a place with surrounding beauty to recreate and to be inspired from. This was found in a house on the open fields behind the famous Louisiana Museum of Modern Art in Humlebæk. Placed in rural surroundings, near the water, it was perfect! So the reconstruction of the […]


more