// arthitectural / Architecture / m.schneider a.hillebrandt architektur | School in Warendorf

m.schneider a.hillebrandt architektur | School in Warendorf

Architecture m.schneider a.hillebrandt architektur | School in Warendorf

m.schneider a.hillebrandt architektur | School in WarendorfA concrete meander creates the connection

A meandering band of white concrete, which links old and new buildings as well as the outdoor facilities, is not only functional but creates a sense of identity and design coherence. This sinuous ribbon is both a structuring and space creating element. It forms the new main entrance with an open and generous flourish before turning into the roof of the new building and bordering the sports ground to the south-west. It finally moves on over the roof of the newly added gymnasium.

m.schneider a.hillebrandt architektur | School in Warendorf

© Christian Richters

 

m.schneider a.hillebrandt architektur | School in Warendorf

© Christian Richters

The band creates poetic, “inviolable” open spaces due to its detachment from the essential functional rooms. The calm dappling of the sun’s reflections provide a contrast to the lively, busy children’s area. Unlike the dark, old structure, the new building is characterised by the transparence of the new hall with its many windows, which offer vistas from the schoolyard to the street. The new part complements the more introverted existing structure and generates an atmospheric counterpoint.

m.schneider a.hillebrandt architektur | School in Warendorf

© Christian Richters

 

m.schneider a.hillebrandt architektur | School in Warendorf

© Christian Richters

m.schneider a.hillebrandt architektur | School in Warendorf

© Christian Richters

The interior cladding made from light coloured, large format panels is fitted flush and integrates the building’s technical installations and lighting. This allows the meandering concrete band to be accentuated as a purely architectural element. The class rooms are equipped with: durable, authentic materials such as smoked oak parquet, wool felt pin boards for the acoustics and builtin furniture.

m.schneider a.hillebrandt architektur | School in Warendorf

© Christian Richters

The room-high windows open outwards. A striking deep louvred curtain in white aluminium made of ALUCOBOND® tray panels provides the south-facing glazing with effective shade. They also make an essential contribution to the appearance of the façade within its urban surroundings.

Location: Warendorf, Germany
Architect: m.schneider a.hillebrandt architektur
Project name: Extension of a school in Warendorf
Fabricator: Athens GmbH, Hoevelhof Germany
Year of construction: 2010
Product: ALUCOBOND ® plus, Cream 102
Photos: Christian Richters
 

Digg This

 

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Great luxury sometimes comes in small packages! This is one of Wegner’s smallest chairs produced by PP Mobler, but it is an amazing work of art. Designed in 1952 the Cow Horn Chair is the immediate follow up on the breakthrough of Wegner’s career, pp501/pp503 The Chair, and the continuity in shape and philosophy is […]


more