// arthitectural / Architecture / MVRDV | Balancing Barn

MVRDV | Balancing Barn

Architecture MVRDV | Balancing Barn

MVRDV | Balancing BarnBalancing Barn is situated on a beautiful site by a small lake in the English countryside near Thorington in Suffolk. The Barn responds through its architecture and engineering to the site condition and natural setting. The traditional barn shape and reflective metal sheeting take their references from the local building vernacular. In this sense the Balancing Barn aims to live up to its educational goal in re-evaluating the countryside and making modern architecture accessible. Additionally, it is both a restful and exciting holiday home. Furnished to a high standard of comfort and elegance, set in a quintessentially English landscape, it engages its temporary inhabitants in an experience.

MVRDV | Balancing Barn

© Edmund Sumner

Approaching along the 300 meter driveway, Balancing Barn looks like a small, two-person house. It is only when visitors reach the end of the track that they suddenly experience the full length of the volume and the cantilever. The Barn is 30 meters long, with a 15 meters cantilever over a slope, plunging the house headlong into nature. The reason for this spectacular setting is the linear experience of nature. As the site slopes, and the landscape with it, the visitor experiences nature first at ground level and ultimately at tree height. The linear structure provides the stage for a changing outdoor experience.

MVRDV | Balancing Barn

© Edmund Sumner

At the midpoint the Barn starts to cantilever over the descending slope, a balancing act made possible by the rigid structure of the building, resulting in 50% of the barn being in free space. The structure balances on a central concrete core, with the section that sits on the ground constructed from heavier materials than the cantilevered section. The long sides of the structure are well concealed by trees, offering privacy inside and around the Barn.

MVRDV | Balancing Barn

© Edmund Sumner

The exterior is covered in reflective metal sheeting, which, like the pitched roof, takes its references from the local building vernacular and reflects the surrounding nature and changing seasons. On entering the Barn, one steps into a kitchen and a large dining room. A series of four double bedrooms follows, each with separate bathroom and toilet. In the very centre of the barn the bedroom sequence is interrupted by a hidden staircase providing access to the garden beneath. In the far, cantilevered end of the barn, there is a large living space with windows in three of its walls, floor and ceiling. The addition of a fireplace makes it possible to experience all four elements on a rainy day. Full height sliding windows and roof lights throughout the house ensure continuous views of, access to and connectivity with nature.

MVRDV | Balancing Barn

© Edmund Sumner

MVRDV | Balancing Barn

© Edmund Sumner

The interior is based on two main objectives:
- The house is an archetypical two-person home, expanded in shape and content so that it can equally comfortably accommodate eight. Two will not feel lost in the space, and a group of eight will not feel too cramped.
- A neutral, timeless timber is the backdrop for the interior, in which Studio Makkink & Bey have created a range of furnishings that reflect the design concept of the Barn.

MVRDV | Balancing Barn

© Edmund Sumner

The rooms are themed. Partly pixilated and enlarged cloud studies by John Constable and country scenes by Thomas Gainsborough are used as connecting elements between the past and contemporary Britain, as carpets, wall papers and mounted textile wall-elements. The crockery is made up of a set of English classics for two, and a modern series for a further six guests, making an endless series of combinations possible and adding the character of a private residence to the home. The Barn is highly insulated, ventilated by a heat recovery system, warmed by a ground source heat pump, resulting in a high energy efficient building.

Location: Balancing Barn, Suffolk, UK
Designer: MVRDV 
Design team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Frans de Witte and Gijs Rikken
Co-architect: Mole architects
Landscape architect: The Landscape Partnership
Structure: Jane Wernick associates
Interior: Studio Makkink & Bey
Year of design (month + year): commission offered 02-2007
Sketch design: 11-2007
Preliminary design: 02-2008
Definite design: 07-2008
Tender phase: 04-2009
Start execution: 06-2009
Date of completion: 08-2010
Status: Completed Client: Living Architecture
Program: A contemporary holiday house that can accommodate up to 8
Size: 210 m² floor area
Building costs: initial building costs
Photos: Edmund Sumner
Artist impressions: Gijs Rikken

Digg This

 

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Paul Nulty Lighting Design (PNLD) has completed the interior lighting for the first solo restaurant of chef Skye Gyngell breathing life into a 19th-century drawing room at the world famous Somerset House, London that hasn’t been open to the public for over 150 years. In collaboration with interior designer Briony Fitzgerald and architect Stuart Forbes […]


more