// arthitectural / Interiors / MVRDV | Book Mountain+ Library Quarte

MVRDV | Book Mountain+ Library Quarte

Interiors MVRDV | Book Mountain

MVRDV | Book MountainThe library is designed as an advert for reading, its visible presence and invitation holding great significance for a community with 10 percent illiteracy. From underneath the glass dome the library is visible from all sides, especially from the adjacent market square where the library appears as one big book mountain. Underneath its monumental glass envelope damage to the books by sunlight is off-set by their normal 4 year life-span due to wear and tear from borrowing.

MVRDV | Book Mountain

© Jeroen Musch

Located in the centre of Spijkenisse, the library with a total surface area of 9.300m2 sits on the market square next to the historical village church. Besides the library the building houses the environmental education centre, a chess club, auditorium, meeting rooms, commercial offices and retail. The exterior of the library refers in shape and materiality to the traditional Dutch Farm, a reminder of the towns agricultural past, which has grown from farming village to Ville Nouvelle in the past 40 years.

MVRDV | Book Mountain

© Jeroen Musch

The library had to accommodate a number of other partly commercial functions. The stacking of this non-library programme forms a pyramidal base on which platforms are projected, housing the libraries bookshelves and shaping a powerful symbol. The book platforms are connected via wide stairs and together form a continuous route of 480 meters around the mountain to its peak where a café offers panoramic views over this Dutch Newtown.

MVRDV | Book Mountain

© Jeroen Musch

In order to connect the former village centre visually and distinguish clearly between commercial and library programme, a ‘blanket’ of brick is laid over the neighbourhood and the libraries pyramidal heart. The Library sits on top of this with its floors, walls, ceilings and even doors made of the same brick. This consequent materialisation supports the public status of the library by communicating clearly the difference: behind the glass hood a library is visible, behind the brick sits the rest of the program.

MVRDV | Book Mountain

© Jeroen Musch

Another reference to the towns agricultural past lies in the libraries bookshelves. Made of recycled flowerpots these elements are simultaneously fireproof and economic and provide a perfect background to the books and accompany the visitors through the building by taking on the functions of banister, parapet, information desk and bar. They form another element in the building’s palette of brick, glass and wood: recycled materials. Book shelves out of reach play an important visual role, housing the libraries archive.

MVRDV | Book Mountain

© Jeroen Musch

Following the maximum permitted volume the Book Mountain is covered by a barn shaped glass envelope with wooden trusses resulting in a transparent almost open air library. Underneath the glass is a public space without air conditioning. In summer natural ventilation and sun screens result in a comfortable indoor climate, in winter under-floor heating and double glazing maintain a stable interior environment. The climate system is based on an innovative combination of proven technology such as underground heat and cold storage, natural ventilation and many other interventions. The award winning invisible integrated technology was developed by Arcadis in collaboration with MVRDV.

MVRDV | Book Mountain

© MVRDV

The new public library is part of a larger plan to strengthen and intensify the town centre. MVRDV have also designed the neighbouring development of 42 houses for a local housing corporation. The apartments inside the plan vary strongly in size, from studio apartments to housing fit for large families, attracting a more diverse urban population. A folly-like tilted house is the centre of the ensemble of abstract traditional typologies: contemporary reference instead of nostalgic replica. Housing and library share a common materiality, public space and environmental technology. In terms of identity the project resembles an out of scale farm, at the same time referring to, and becoming, a monument to the agricultural past of Spijkenisse, and its growth towards a city. On the new market square the outlines of buildings demolished during the 1960’s mark the old centre which has been turned now into a new village centre for a growing town, not nostalgic yet respecting the history.

Location: Spijkenisse, Rotterdam, the Netherlands
Architect: MVRDV
Project name: TP230 Bibliotheek Spijkenisse
Client: Municipality of Spijkenisse, Netherlands
Project Size&Program: 10000 m2 library and underground parking
Project Schedule: Design Phase: Nov.2002- Oct.2003
Definitive Phase: Mar.2004-Nov.2004
Construction preparation: Feb.2005- Sep.2006
Start construction: May 2009
Budget: €9.900.000 (withheld)
Year: 2003-2012
Status: Competition, 2003, 1st prize; start construction 2007
Exihibitions:
The Hungry Box: Excursions on Capacities, New Benaki Museum in cooperation with the Hellenic Institute of Architecture, May-July, Athens, Greece
The Hungry Box: Excursions on Capacities, Erasmus House, December-January, Jakarta, Indonesia
The Hungry Box: Excursions on Capacities, December 2005 – January, FAD, Barcelona, Spain
The Hungry Box: Excursions on Capacities, April-May, Kornhausforum, Bern, Switzerland
The Hungry Box: Excursions on Capacities, 1st Architecture Biennial Beijing, September-October, Beijing, China
The Hungry Box: Excursions on Capacities, Brno Architecture Gallery, June-July, Brno, Czech Republic
The Hungry Box: Excursions on Capacities, Biennale Sao Paulo, September-November, Sao Paulo, Brazil
The Hungry Box: Excursions on Capacities, Netherlands Architecture Institute, November – January 2003, Rotterdam, Netherlands
Publications(selec.): A+U MVRDV files II, Projects 069-349, #436, 07:012007
KM3 Excursions on Capacities, MVRDV, 2005
MVRDV Catalogue, Terence Riley, Shanghai Gallery of Art, 2005
Reading MVRVD, Nai Publishers, 2003
Competition:
Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries
Marc Joubert, Anet Schurink, Bart Spee, Jeroen Zuidgeest, Fokke Moerel, Stefan de Koning and Kai Kanafani and Ole Schröder
Design & Construction:
Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries
Fokke Moerel, Marc Joubert, Anet Schurink, Stefan de Koning, Marin Kulas, Anton Wubben and Sybren Boomsma
Facilitary office: Bouwhaven, Barendrecht, Netherlands: Ruud Ghering.
Structure: ABT, Velp, Netherlands: Rob Nijsse
Services: Arcadis, The Hague, Netherlands: Jaap Bosselaar
Acoustics: DGMR, Arnhem, Netherlands: Antwan van Haaren
Climate: DGMR, Arnhem, Netherlands: Antwan van Haaren
Interior advice: Roukens+Van Gils, Gouda, Netherlands: Rolf van Gils
Lighting: ARUP, Amsterdam, Netherlands: Rogier van der Heide
Photos: Jeroen Musch

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Inspired by digital modeling and model-making techniques used in architecture, we began to design wearable accessories in laser-cut fiberglass. The wearables are designed in 3D using digital modeling software and line-drawings obtained from the 3D model are sent to the CNC laser-cutting machine to cut out the patterns from fiberglass sheets. The pieces are then […]


more