// arthitectural / Architecture / MVRDV | DnB NOR headquarters

MVRDV | DnB NOR headquarters

Architecture MVRDV | DnB NOR headquarters

The development of a new headquarter cluster for DNB is a strategic operation aiming for synergy and a clear identity by concentrating twenty offices dispersed over the city at Bjorvika. The objective for MVRDV was to translate the social and democratic character of DNB’s organisation into a building with excellent working conditions and spatial qualities whilst answering to the urban context. This is realized by a pixelated volume, offering a building-module which permits adaptation to the flexible nature of the organisation. The pixel is translated into a steel rack which is wrapped in a stone skin, giving a building that appears as a rock, a strong shape within the boundaries of the Barcode.

MVRDV | DnB NOR headquarters

MVRDV | DnB NOR headquartersThe pixelated design allows this specific response whilst being highly efficient and flexible. As a result, every floor of the building is both unique and generic: the pixelated volume makes the generic specific. The niches of this rock provide space for vegetation growth: the positioning of the pixels creates roof gardens or outside areas for every floor. The generic office floors recline and are recessed in various places to react to the urban context and to create communal indoor and outdoor areas and optimal daylight conditions.

MVRDV | DnB NOR headquarters

 

At street level the building volume is opened by sheltered entrance zones, and intersected by a public passage leading to the Oslo Central Station. Besides more than 2,000 flexible work spaces the building contains a panoramic 140 seat canteen on the top level, the executive lounge with a view over the fjord and the board room at the south side, , DNB’s trading room with 250 work stations in the heart of the volume, and the main entrance with a reception and access to the concourse. These collective elements are connected by the staggered continuous internal route of terraces, encouraging informal meetings and communication between employees.

MVRDV | DnB NOR headquarters

MVRDV | DnB NOR headquartersThe route meanders from the reception upwards through the building, connecting all office levels with the communal areas. A series of wooden stairs and bridges allow employees to switch levels or even to walk the 17 levels up to the canteen on one side of the building and down on the other side. The route accommodates all communal areas to the office floors and is made homely with a series of pantries and informal meeting areas. It gives access to the various outdoor terraces and roof gardens. All these collective spaces are designed as glass pixels allowing views over the surroundings and transparency from the exterior. The route is naturally ventilated and has a high performance glass fit for the Norwegian winter.

Location: Rotterdam, the Netherlands
Architect: MVRDV | Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries
Client: Oslo S Utvikling (OSU)
Project management: Vedal Prosject
User: DnB NOR
Team: Jeroen Zuidgeest, Aser Giménez-Ortega, Merlijn Huijbers, Ida Ruth Mathisen, Marin Kulas, Bart Milon, Jeanne Despas, Gerd Wertzel, Billy Guidoni, Paul Kroese, Francesco Pasquale, Joanna Gasparski
and Chris Green, Richard Prest, Jonathan Louie, Marta Gierczynska.
Co-architect: DARK architects
Structural engineer: Multiconsult
Structural engineer SD phase: Arup, Amsterdam, the Netherlands
Climate and installation engineer: Erichsen and Horgen AS
Fire engineer: NEAS Brannconsult AS,
Brick advice: Röben Tonbaustoffe GmbH, Zetel, Germany
Glass facade advice: Schüco International KG
Cleaning advice: Koltek

Digg This

 

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

  Sergey Estrin Architectural Studio with Baker & McKenzie project has become the Best Office Award 2014 winner in Lighting Design nomination. Motion towards light has become the main motif in well-known international low firm’s Moscow office interior design. Baker & McKenzie, a successful worldwide law company, needed a spacious and respectable bureau. The company […]


more