// arthitectural / Interiors / MVRDV | The Why Factory Tribune

MVRDV | The Why Factory Tribune

Interiors MVRDV | The Why Factory Tribune

Several weeks after The Why Factory – a newly established research institute, lead by MVRDV and Delft University of Technology – had moved into their new residence on the top floor of the Faculty Building of the Technical University, the building was destroyed by fire, on May 12, 2008. As result, a historic building – the former headquarters of the university, was renovated to accommodate the faculty for the next five years.

MVRDV | The Why Factory Tribune

© Rob’t Hart

The East conservatory became the new residence of The Why Factory. Surrounded by the glass and steel structure designed by Eekhout and the original facades of the monumental historic building, the institute clearly distinguishes itself from its surroundings by its bright orange color. This strong color was chosen to emphasis the independent status of The Why Factory within the TU Delft. The wooden construction of the Tribune which accommodates the office and meeting rooms within, is painted in the same color so that the institute is a unified element within the space.

MVRDV | The Why Factory Tribune

© Rob’t Hart

The ground floor of the tribune provides a conference room and lecture room. On the first floor are the offices of various collaborators, and on the top floor is another meeting room. The interior is kept work-friendly white, for the same reason the furniture outside of the Tribune is kept black. The door openings are larger than standard doors, so that the interior of the tribune is legally, according to building regulations, part of the conservatory’s interior and thus no additional air-conditioning is needed.

MVRDV | The Why Factory Tribune

© Rob’t Hart

In addition to lectures and films, the tribune can also be used as an informal work space. This is facilitated by a strong wifi-network and sockets at the seats. The pyramid form of the Tribune allows for additional work spaces on the balconies, which is practical in times of deadlines and crowds. To offer an alternative to the so called Blokkenhal, or 1970s interior, of the old building, the goal of the furnishing was to be versatile and flexible. The space needed to be able to adapt to a wide variety of uses: studying, working, meeting, model building and storage, film projections, exhibitions and of course parties and events.

MVRDV | The Why Factory Tribune

© Rob’t Hart

MVRDV | The Why Factory Tribune

© Rob’t Hart

The work places for students are specifically designed for the building by Richard Hutten Studio. Eight tables for making models are distributed in the open space. Extra shelving underneath the tables allows for storing the models, and the tables are on wheels so they can easily be put aside to make room for a presentation or an event in front of the Tribune. The tables are also designed for exhibition displays. The project clearly gives The Why Factory a distinct identity within the larger faculty complex and puts the students first: they literally study on top of their mentors. The orange floor space is their territory.

Location: Julianalaan Delft, Netherlands
Design: MVRDV
Project team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Anton Wubben, Riccardo Ferrari, Simon Potier, Jonas Klock and Diana Lopez
Client: TU Delft
Budget: 150.000 Euro (Construction)
Surface: 370m2 Tribune and 195m2 orange floor
Site: 950m2
Engineering: Braaksma&Roos Architectenbureau, Den Haag
Contractor: Meesterbouw BV , Den Haag
Interior: Meesterbouw BV , Den Haag
Furniture: Richard Hutten, Rotterdam, NL
Electrical Installations: E.T.A.B. de Vest, Delft
Installations: Cofely West Utiliteit BV, Rijswijk
Lighting: Henk van der Geest, Amsterdam, NL
Floor finishes: Cem Plaat BV, Enschede
Loose furniture (chairs etc.): Vitra, Ouderkerk aan de Amstel
Construction: ABT
Start design: 08/2008
Start construction: 03/2009
Completion: 05/2009
Photos: Rob’t Hart

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The interior design studio AM Asociados has carried out the total refurbishment of a loft located in the emblematic area of Sagrada Familia. The owner needed to adequate the space for holiday rental and she wanted to infuse a creative environment, reflecting the style and design of the city. Together with the client, the designers […]


more