// arthitectural / Architecture / Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house

Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house

Architecture Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house

Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house When Nico van der Meulen Architects received the brief, it presented a fairly large house with a separate accommodation for the client’s 3 adult kids. To accommodate that and thanks to its location in a private estate, the house was designed to be open to the street with a glass link across a koi-pond as the entrance which separates the guest wing and son’s suite from the rest of the house.

Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house

Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house

Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house The crescent profile of the stands determined the shape of the house towards the street and house was kept as far south on the stand as possible, as this was somewhat shallow towards the north. To get enough light into the house the architects designed double volume windows, deeply shaded to only allow winter sun into the living areas.

Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house

Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house The guest wing, where the son’s bedroom is situated, consists of a gym, guest suite, double garage, a lounge/study and a suite.  The two other kids were able to have their own north-facing suites and accompanying lounges. For each room, Nico van der Meulen Architects planned balconies on both the north and the south side.

Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house

Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house

Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house

Nico van der Meulen Architects | Cal Kempton Park house The contemporary style is rendered thanks to the light-filled areas, the blending of indoor and outdoor through the sliding and folding doors that let one through to the lanai and the bar as well as the breakfast and family areas, or to the pool and the internal atrium. Two beams were used to prevent boring corner columns in the entrance and living area, so as to enable the removal of the corner columns.  The street façade was deliberately fragmented to avoid a huge monolithic structure, and to create interesting details as one moves along the street boundary.

Location: South Africa
ArchitectNico van der Meulen Architects

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The house’s overall design reflects the terrain of the site. The building is designed as a low energy green house recessed into the ground. Glass façades on the southern and western sides make the house perfectly sunny. Spaces recessed into the ground get natural light thanks to a system of skylights. The layout is based […]


more