// arthitectural / Interiors / NL Architects | NS Stations

NL Architects | NS Stations

Interiors NL Architects | NS Stations

The Katreinetoren in Utrecht is the home base of NS Stations, the department of the Dutch Railway (NS) that develops and services railway stations in the Netherlands. The 15 stories 55m high tower is built right on top of Utrecht Centraal, the biggest railway station in the Netherlands. The entrance is positioned conveniently in the Central Hall!

NL Architects | NS Stations

© Marcel van der Burg

NL Architects | NS Stations

© Marcel van der Burg

The width of the building is based on the dimensions of the railway tracks below. The interior is dominated by this concrete structure: the elevator core and structural beams remain in sight. A reconstruction took place in 1999 when the Brutalist mid-seventies building was wrapped in a glass skin. The current floor plan consists of typical cellular offices along the facade and an oversized hallway in the center. The basic idea is to introduce a series of perpendicular walls that will organize the space. By ‘inflating’ these partitioning walls they can become storage spaces.

NL Architects | NS Stations

© Marcel van der Burg

NL Architects | NS Stations

© Marcel van der Burg

NL Architects | NS Stations

© Marcel van der Burg

The shelves can absorb most of the clutter that normally spreads trough the office, such as wardrobes, bookshelves, flip boards, archive, bulletin boards. And sometimes even the stairs. The Thick Walls™ will clean up the space. The Thick Walls™ can take different shapes to introduce specific functionalities and atmospheres. The open plan with the Thick Walls™ divides the space in several clusters of different sizes. As opposed to a regular layout with cells linked to a corridor, a continuous, flowing space is created. Traffic space is eliminated: gross becomes net!

NL Architects | NS Stations

© courtesy of OFFICEDOCK

The main asset of this system is increased connectivity; instead of a workforce relatively isolated in cells, here interaction will come natural. The perpendicular Wall Unit explores the spatial potential of the building; an extensive ‘field’ condition is created while keeping a sense of compactness and intimacy. In the near future NS Stations plans to introduce the so-called flex-work system which means no more fixed workstations but a range of specific working environments to choose from. The proposed layout will be able to accommodate this intricate workflow, but for the time being most of the clusters will be organized as fixed working stations.

NL Architects | NS Stations

© courtesy of OFFICEDOCK

NL Architects | NS Stations

© courtesy of OFFICEDOCK

A working station consists of an ergonomic office chair and a table that is individually adjustable in height. With this unit an endless number of configurations is possible. The dividing Wall Units can be placed in different ‘densities’ to create fitting floor plans for the various departments. A series of workshops with the future users will be organized to find a specific disposition for each floor. The 9 levels of 700me each will be arranged according to the same principle but all will be configured slightly different. Each floor will be introduced by a ‘special’: a singular piece of furniture located at the elevator core that represents the different departments. This ‘conversation piece’ is a kind of welcoming gesture: perhaps a logo-shaped bench, a swinging multifunctional lounge chair, a 2 story high candy machine, a sculptural reading table spelling NS,  a Happy Hour clock maybe…

Location: Utrecht, Netherlands
Architect: NL Architects | Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
Competition Team: Kirsten Hüsig, Babara Luns, Sarah Möller, Gen Yamamoto with Lea Olssen, Guilia Pastore, Ana Gavilanes Vallincello
Team: Babara Luns, Kirsten Hüsig, Bobby de Graaf, Sarah Möller with Mindaugas Glodenis, Else Ferf Jentings, Milda Naujalyte, Aude Robert
Project name: NS Stations
Completion: March 2013
Client: NS Stations / Servex
Size: 7000m2, nine floors
Project management: Compact building + design
Contractor: Groenendijk PGN Bouw
Installations: Cofely
Acoustics and Fire Safety: DGMR
Structural Engineer: Arcadis
Light ‘kookschool’: Egbert Keen
Cabinet Maker ‘Thick Walls’: Soons interieurbouw
Furniture: OFFICEDOCK projectinrichters
Curtains: Kvadrat
Carpets: Donkersloot Tapijt
Award: Head Quarters interior refurbishment, Utrecht, 2011
Competition organized by Spoorbouwmeester Koen van Velsen, 1st prize
Photos: Marcel van der Burg, Rick Geenjaar, courtesy of OFFICEDOCK

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

    Founded in 1998, Design Within Reach made modern design accessible to the U.S. market through its groundbreaking catalog and e-commerce site. Since then, DWR has evolved into a destination for its exclusive collection of modern furniture and accessories to complement the iconic mid-century classics it has offered for years. Representative of DWR’s product development […]


more