// arthitectural / Architecture / NPS Tchoban Voss | NHow Hotel Berlin

NPS Tchoban Voss | NHow Hotel Berlin

Architecture NPS Tchoban Voss | NHow Hotel Berlin

Aligning with the existing storehouses the four-star “nhow Berlin” Music Hotel by the Spanish nh-group is located between the River Spree to the south and Stralauer Allee to the north containing 310 rooms and two restaurants, a convention center including a ballroom, and offering a spa area and an underground car park.

NPS Tchoban Voss | NHow Hotel Berlin

© Roland Halbe

NPS Tchoban Voss | NHow Hotel Berlin

© Roland Halbe

The structure of the building and the façade design refer to the situation of the building A huge cantilevered cube cites the motif of a crane cabin, whereas the façade’s surface mingles into the ubiquitous brown stone materiality at the formerly important city harbor of Osthafen. Divided into two blocks the volume accommodates seven floors forming each forming an open U-shape onto the water and connected via glass interstice. The western block is topped by four additional floors in a separate volume overpeering the banks. Here the exclusive nhow suite gives access to the roof terrace and has an optional connection to an in-house sound studio, cantilevered on about seventy feet and hovering eighty feet above the water.

NPS Tchoban Voss | NHow Hotel Berlin

© Wolfgang Reiher

NPS Tchoban Voss | NHow Hotel Berlin

© Roland Halbe

NPS Tchoban Voss | NHow Hotel Berlin

© Roland Halbe

On street level a floor-to-ceiling glass band with large-size panels distinguishes the hotel from the neighboring old storehouses. The façade zone above is formed by perforated brick coat with irregularly arranged square windows. The chosen bricks vary in color as well as in their line-up adding a vivid optical brigo to the massive volume by an irregular surface. The fitted top levels (7th to 10th floor) wear a highly reflective aluminum cladding and allow splendid views to the southwest through an all-glass double façade.

Location: Berlin, Germany
Architect: NPS Tchoban Voss
Client: NDC Nippon Development Corporation GmbH
Gross floor area: approx. 22.000 m²

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Kuwait Cardiac Research and Rehabilitation Center is a reflection on hospitals public image. Usually hospitals have negative connotations; therefore we make a proposal that will lead to a new and positive feeling. The exterior façade is the most relevant element and the first connection with the patient. As a cultural building we propose a sculptural […]


more