// arthitectural / Architecture / Onix Architects | Poplar Garden House

Onix Architects | Poplar Garden House

Architecture Onix Architecture | Poplar Garden House

Onix Architecture | Poplar Garden HouseThe allotment gardens of Tuinwijck are situated close to the city centre of Groningen. This green oasis between the railway track and the Helperzoom offers the inhabitants of the city a low budget possibility to create the most eccentric gardens. It is an ecological allotment garden where the elderly as well as children, artists and so on can enjoy their time.

Onix Architecture | Poplar Garden House

© Peter de Kan

Onix Architecture | Poplar Garden House

© Peter de Kan

The gardens have an average size of 200 square meters and are rented out. On the lot, where gardening is primary, it is allowed to build up to 36 square meters. Sewerage, water and carboy are available. Power supply is only possible with solar batteries. This sunny lot is situated between the playground (South) and the ditch (North). These two different orientations were the reason to design two different outside areas.

Onix Architecture | Poplar Garden House

© Peter de Kan

Onix Architecture | Poplar Garden House

© Peter de Kan

One is an introvert space, in the shadow of the apple trees, orientated on the ditch, and the other an extravert space on the creek garden and the playground. The condition of the soil (boulder clay) was the reason to choose for a creek garden. The water can drain away through the creek to the ditch. Through stepping-stones at the south side, the plank bridge can be reached, which at the eastern side of the house provides for a connection with the north side.

Onix Architecture | Poplar Garden House

© Peter de Kan

Onix Architecture | Poplar Garden House

© Peter de Kan

The house has a saddle roof, which is one of the types that you see a lot at Tuinwijck, the other type is the pent roof.  The volume has been formed so that the house embraces the two outside areas. It is a garden house as well as a shed and a sculpture. The house is completely formed by one plank size and is made from poplar wood. The window stills are made from planks as well as the foundation. The house is never finished. The planks are easy to take out so that in the future art can be integrated in the house.

Location: Netherlands
Architect: Onix Architects
Client: Vicky van Dijk
Project architect: Haiko Meijer
Project team: Haiko Meijer
Program: Garden shed
Completed: 2011
Photo: Peter de Kan

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

AHMM, Glenn Howells Architects and Maccreanor Lavington, working collaboratively, have gained approval for Brentford Waterside masterplan, as part of the design team appointed by Ballymore. The visionary one million square foot masterplan is driven by a heritage strategy that aims to reinstate the character of the industrial site’s historic yards, together with reinvigorating and reconnecting […]


more