// arthitectural / Interiors / Parasite Studio | White apartment

Parasite Studio | White apartment

Interiors Parasite Studio | White apartment

The apartment is located on the first floor of a building raised in the last century in the central area of Timisoara, within an area of protected buildings. From the first design sketches we tried to get distance from the interventions that have become „standard procedures” in the local scene of designing within old buildings. The owner, a jazz passionate, wished for an elegant and flexible apartment of high standard, with vast multifunctional areas within the living space. The apartment was supposed to serve the needs of a single family. The design we settled upon was an intervention where the white color is dominant and plays the role of a clean and immaculate background on which the main theme of the apartment is evolving – the furniture, which is treated as a unitary contemporary insertion.

Parasite Studio | White apartment

© Andrei Margulescu & magazine Arhitectura

Parasite Studio | White apartment

© Andrei Margulescu & magazine Arhitectura

 The effect of the interior design is based on the contrasts between support/insertion, old/new, permanent/temporary. The basic themes of the design are the rhythm of the paneling of the furniture pieces, the cuts and the cut-outs within them that follow the rhythm and the modulations of an idea of musicality.  The furniture and partition units define areas and organize the space, ordering the whole display of activities. By its design, the furniture overcomes its state of static object within space and takes part in a dynamic manner in the definition of the apartment.

Parasite Studio | White apartment

© Parasite Studio

Parasite Studio | White apartment

© Parasite Studio

From the former structure of the apartment we maintained as a main feature the dynamic longitudinal wall that separated the two living areas (diurnal/nocturnal) – a structural element that integrated niches for depositing and passages. It is “wrapped” in the new furniture and transformed into a functional volume that takes part in the interior definition of space, a contained that plays the role of a space divider.

Parasite Studio | White apartment

© Parasite Studio

The initial configuration of the apartment is almost entirely maintained. The original woodwork and metalwork are entirely refurbished and integrated within the concept, endowed with a contemporary “plastic” materiality. Also the wood parquet was maintained and treated as a valuable feature of the apartment that tempers the new intervention and confers “warmth” to the living areas. The general appearance of “septic” white is counterbalanced by the paneling, the color of the niches, the lighting units integrated in the furniture and the personal objects of the owners.

Location: Timisoara, Romania
Architect: Parasite Studio| arch. Bâldea Maja, arch. Wenczel Attila, arch. Toma Claudiu
Area: 150 M2
Date of completion: 2007
Award: nominated project at the National Biennalle of Architecture BAB 2008

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The Compass Lofts is a newly renovated, 10-story adaptive reuse residential and commercial building located in Manhattan’s Financial District. In a neighborhood and long-time home to some of Wall Street’s largest companies, the area is quickly transforming with new residential and hospitality developments. Previously the showroom and office of architectural instrument  manufacturer Keuffel & Esser, […]


more